Школа авторів-початківців «Літературна кухня» запрошує учасників

0
1775

«Кабінет молодого автора Національної спілки письменників України» започатковує новий проєкт для авторів-початківців «Літературна кухня». Учасником може стати кожен охочий, хто прагне розвивати свої літературні здібності.

Організовуючи різноманітні конкурси, збираючи твори для колективних книг тощо, ми отримали колосальний відгук від багатьох поетів з усієї України. Це чудово, що автори проявляють інтерес до літературних пропозицій і мають бажання брати в них участь.
Однак помітили й те, що засмутило. На жаль, багато віршів, надісланих на наші конкурси та для оприлюднення, грішать поширеними однотипними помилками. Грубі порушення ритму, логіки викладу, використання збитих рим, сумнівних метафор, мовних штампів та елементарна безграмотність… Засмучує те, що твори в такому вигляді активно поширюються серед читачів, публікуються не тільки в Інтернеті, а й у збірках і навіть опиняються на сторінках деяких літературних видань… Мабуть, буде зайвим нагадувати про глобальні наслідки цього явища для української літератури та формування смаків читачів.
Розвиватися потрібно завжди. У будь-якому віці. «Кабінет молодого автора НСПУ» пропонує тим авторам, які прагнуть удосконалювати свої літературні здібності, стати учасником «Літературної кухні». Ми будемо збиратися раз на місяць у Будинку письменників НСПУ в Києві, на Банковій, 2 (традиційно) або ж в Ірпені в Будинку творчості письменників (літній формат зустрічей). Попередньо необхідно зареєструватися, надіславши на електронну адресу lira7@ukr.net свою заявку (про її зміст читайте нижче). Будуть сформовані групи по 10 осіб. Вікових обмежень немає (ми врахували це ваше побажання, зважаючи на те, що багато авторів починають писати вірші вже у зрілому віці). Заняття триватимуть дві години і будуть присвячені аналізу поетичних творів учасників. Тобто це буде та непроста, але вкрай необхідна робота з текстами, яка допомагає побачити їх іншими очима і не повторювати одних і тих самих помилок. Тому й назвали цю школу «кухнею». Також час від часу в рамках «Літературної кухні» будемо для вас запрошувати відомих прозаїків і поетів, які даватимуть корисні майстер-класи. Авторів, які не готові спокійно сприймати зауваження та побажання, в яких на все – одна відповідь: «Я – автор і я так бачу», просимо не турбувати. Мета нашої школи – допомогти розвитку і творчому становленню авторів-початківців, критичному оцінюванню власної творчості, навчити здійснювати саморедагування і працювати над якістю своїх творів.

Звісно, ця школа територіально доступна для жителів Києва та області. Однак якщо ви проживаєте в іншому регіоні і маєте бажання стати учасником подібної школи, напишіть нам про це. За результатами запитів ми сформуємо базу даних потенційних учасників кількаденної школи авторів-початківців (поетів і прозаїків), складемо насичену програму, залучимо досвідчених майстрів слова і запропонуємо вам участь у цій школі (без вікових обмежень).

Перше засідання «Літературної кухні» відбудеться 4 липня (сб) на базі Будинку творчості письменників в Ірпені (Київська обл.) о 17:00. Зауважимо, що для охочих є можливість зупинитися в цьому закладі, аби провести вихідні в затишному Ірпені. Вартість доби проживання – 200 грн (без харчування, але є варіант і з харчуванням). При собі просимо мати тексти в роздрукованому вигляді у 5-х екземплярах.

Інформація, яку необхідно зазначити в заявці:
Ім’я і прізвище, рік народження, літературний стаж, мобільний телефон, електронна пошта і посилання на профіль у Фейсбуці. Якщо ви бажаєте зупинитися на добу (або на більше часу) в Будинку творчості письменників «Ірпінь», будь ласка, зазначте це. Також просимо додати до заявки дві свої поезії, які плануєте опрацювати під час зустрічі. Пропозиції та побажання також сміливо висловлюйте.

Юлія Бережко-Камінська,
секретар НСПУ по роботі з молодими авторами

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я