23 серпня в Камінній залі Будинку письменників відбувся літературний форум, присвячений 30-річчю Незалежності України

0

В урочистому заході взяли участь відомі письменники України, а також запрошені гості.

Голова НСПУ Михайло Сидоржевський привітав усіх присутніх із цією знаменною подією – здобуттям Україною незалежності – та зазначив, що Україна впродовж багатьох століть прагнула до свободи, а українські письменники завжди, і за часів царату, і за часів радянської влади, були осердям бунту й непокори тій політичній системі, за часів панування якої вони мали творити як митці, оскільки відчували відповідальність перед тим, що мають передати у спадок майбутнім поколінням. А передати вони хотіли соборну незалежну Україну, яка була б на мапі світу і якою б пишалися її громадяни. Світочі української культури, такі, як Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Наталія Кобринська, Ольга Кобилянська, Марко Черемшина, Михайло Стельмах, Олесь Гончар, Максим Рильський, Павло Тичина стверджували у своїх творах незборимий дух українського народу. Голова НСПУ зауважив, що саме письменники завжди гуртували навколо себе волелюбних і непокірних однодумців і саме в стінах Будинку письменників на вул. Банковій, 2, колись зародився Народний Рух України, який докорінно змінив сучасну історію України й затвердив нашу державу як повноправну на мапі світу. Михайло Сидоржевський закликав зберегти пам’ять про всіх тих, хто поклав своє життя за свободу України.

Заступник голови КО НСПУ Бори Пономаренко, звертаючись до минулого нашої держави, нагадав, що українська історія – вельми болюча й трагічна. Голодомори, репресії, війни – знищили багато мільйонів українців, убили цвіт нації, той цвіт, який би мав дати плоди. І ми не можемо про це ні забути, ні вибачити, а найголовніше – не допустити того, що було колись.

Заступниця голови НСПУ Тетяна Фольварочна зазначила, що ми маємо пам’ятати й про тих українських патріотів, які боролися за незалежність України за межами України, створюючи потужні діяльні гурти, які друкували необхідну літературу й вели радіопрограми, спрямовані на знищення тоталітарного режиму, в якому існувала Україна, а багато хто з них віддав життя за нашу свободу, бо був убитий підступними найманцями й за кордоном.

Відповідальний секретар НСПУ Микола Гриценко зауважив, що, якщо звернутися до світової історії, то можна побачити, що будь-яка країна, яка колись була поневоленою, здобуваючи свободу, зазнавала великих утрат, а сама свобода – це насамперед велика відповідальність і перед країною, і перед її народом. Україна ж має родючі землі, потужні людські ресурси, копалини, дуже вдало розташована географічно, має вихід до морів – тому вона завжди й була ласим шматком для тих, хто хотів її загарбати.

На урочистому заході виступили й інші письменники, а також прозвучали вірші про Україну, зокрема «Любіть Україну» Володимира Сосюри, «Де найкраще місце на землі» Дмитра Павличка, «Я закоханий палко, без міри…» Василя Симоненка, «Як не любить той край» Володимира Сосюри та інші.

Завершуючи урочистий вечір голова НСПУ Михайло Сидоржевський зазначив, що 30 років тому Україна зробила свій доленосний вибір і наше завдання полягає в тому, щоби завжди бути на сторожі української незалежності, бо письменники – це пульс народу, пульс нації, пульс України.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я