27 листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів

0

27 листопада, у четверту суботу місяця, в Україні вшановують День пам’яті жертв голодоморів. Пам’ятна дата була запроваджена указом Президента України 1998-го. 2006-го законом України Голодомор 1932-1933 років було визнано геноцидом.

Про це повідомляє tsn.ua.

Із послабленням комуністичного контролю над суспільним життям у другій половині 1980-х років відновлюється пам’ять про Голодомор. Від 1993 року в Україні на державному рівні вшановується пам’ять безневинних жертв голодоморів. У листопаді 2008 року в Києві було споруджено Національний меморіал жертв Голодомору. Загалом в Україні встановлено понад 7 100 меморіалів, пам’ятників і пам’ятних знаків, присвячених жертвам Голодомору.

«Геноцид призвів до появи в українців страху бути знищеними за прояви українськості та став причиною деформації української ідентичності. Страх говорити правду про Голодомор, бути українцем, тривала депресія, бажання забути все, що сталося, призвело до втрати індивідуальної й колективної пам’яті, історичної правди про злочин геноциду та появи історичної колективної психотравми української нації. Нащадки жертв отримали травму геноциду – одну з найважчих серед інших видів колективних травм. Репресивна політика приховування комуністичним режимом правди про злочин геноциду та нищення історичної пам’яті призвела до подальшої травматизації української нації. Відсутність пам’яті про злочин геноциду в українців зумовила політичний і моральний дискомфорт та роздвоєння національної свідомості сучасного українського суспільства», — ідеться в повідомленні Національного музею Голодомору-геноциду.

  • 27 листопада у храмах ПЦУ та УГКЦ відбудуться панахиди за жертвами Голодомору.
  • 27 листопада о 16:00 — всеукраїнська акція «Запали свічку пам’яті» на згадку про 10 млн 500 тис. українців, знищених комуністичним тоталітарним режимом у 1932-1933 роках.

Скорботні молитви, церемонії покладання квітів і встановлення лампадок — усі ці заходи відбудуться на території Національного музею Голодомору-геноциду, біля Пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років на Михайлівській площі та інших пам’ятних місцях у Києві, містах і селищах і селах України.

Кожен в Україні може долучитися до збереження пам’яті та правди про Голодомор:

  • 27 листопада о 16:00 у всій Україні відбудеться акція “Запали свічку пам’яті”: запаліть свічки та залиште їх на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом співвітчизників;
  • запишіть свідчення від родичів-очевидців Голодомору та передайте їх до музею (місцевого, краєзнавчого чи Національного музею Голодомору-геноциду);
  • віднайдіть старі світлини рідних людей;
  • передайте до музею артефакти 1920-1930-х років (сорочки, рушники, предмети побуту тощо).

Українці ніколи не забудуть, що Голодомор – це геноцид української нації, скоєний керівництвом Радянського Союзу на чолі з Йосифом Сталіним шляхом штучно створеного масового голоду з метою знищення українців та їхніх намагань збудувати самостійну, незалежну від Москви Українську Державу.

Після десятиліть нищення, Україна звелася на ноги і 1991-го поставила крапку в історії радянської «імперії». І нині Україна впевнено зупиняє спроби відродити цю імперію. Впевнено захищає свободу — свободу власну, свободу Європи! Бо ми народ, який не зламали геноцидом!

Ігор Бережанський

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я