27 серпня в Камінній залі Будинку письменників відбулися всеукраїнські читання «Безсмертя Каменяра», присвячені 165-річчю від дня народження Івана Франка

0

Вечір розпочав голова НСПУ письменник Михайло Сидоржевський. Він розповів про драматичне життя Івана Франка, сповнене злигоднів, утрат і хвороб, а також про його величезний літературний доробок, який налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів, а за життя самого письменника окремими виданнями було надруковано 220 книжок.

Михайло Сидоржевський також зазначив, що сучасному читачеві тепер відкривається геть інший Іван Франко, не той образ, який колись виліпила для загалу тоталітарна система, вилучаючи й не друкуючи ті твори письменника, де він вболівав за долю незалежної України. Ці тексти, які попри все здолали час і збереглися, тільки зараз приходять до нас в оновлених виданнях.

До урочистостей приєдналися відомі українські письменники, які читали уривки із вірші та уривки з прозових творів знаменитого класика: Юлія Бережко-Камінська, Борис Пономаренко, Валентина Козак, Тетяна Фольварочна, Микола Гриценко, В’ячеслав Гук, та ін. Зокрема прозвучав уривок із знаменитої новели Івана Франка «Сойчине крило», а також  уривки з оповідань «Олівець» і «Мій злочин». На вечорі не оминули увагою й величезну поетичну спадщину великого Каменяра. Був прочитаний уривок із поеми «Мойсей», а також вірші «Твої очі, як те море…», «Так, ти одна моя правдивая любов…», «Не знаю, що мене до тебе тягне…», «Не раз у сні являється мені…», «Де я не йду, що не почну…», «В парку є одна стежина…».

Насамкінець, завершуючи урочистий захід, голова НСПУ Михайло Сидоржевський звернувся до всіх присутніх, що невблаганний час забирає у вічність людину, проте її талант, утілений у творах, залишається жити вічно. Талант Івана Франка пройшов випробування часом, і тому він справжній, а велич духу Великого Каменяра – це живодайне невичерпне джерело, з якого здобуває снагу душа українського народу.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я