«30 до 30: Хто творить майбутнє медіа»: фоторепортаж із вручення премії

0

Четвертого листопада у Києві в культурному кластері IZONE відбулася церемонія нагородження лауреатів проєкту «30 до 30: Хто творить майбутнє медіа». Це спільний проєкт Премії імені Георгія Гонгадзе та The Ukrainians. 13 членів журі, до якого входять авторитетні журналісти й журналістки, склали спочатку довгий список (близько 60 імен) тих, хто, на їхню думку, заслуговує на звання найкращих у поколінні журналістів, яким ще не виповнилося 30 років. Із-поміж них голосуванням обрали 30 лауреатів. Серед них двоє з команди «Детектора медіа» — Ангеліна Ломакіна і Ярослав Зубченко, які, на жаль, не змогли бути на церемонії.

Про це повідомляє detector.media.

«Ми обрали молодих українських медійників і медійниць, які, попри всі виклики інформаційної революції та суспільних змін, роблять у професії ціннісний вибір. Вони відважно беруться за складні теми, часто йдуть проти течії та подають свої історії з новітнім підходом — так, аби достукатись до читачів, глядачів, слухачів у час інформаційної какофонії та популізму», — йдеться на сайті премії «30 до 30».

«Ідея цього проєкту народилась минулого літа. У нас є щорічні стратегічні сесії Премії Гонгадзе, там збираємось у колі причетних до цієї ініціативи, — розповіла «Детектору медіа» Оксана Мамченкова, координаторка проєктів Українського ПЕН. — На стратегічній сесії був Тарас Прокопишин, засновник The Ukrainians. Він якраз минулого року потрапив до міжнародного списку медійників “30 до 30” (Премія міжнародної асоціації засобів масової інформації (INMA). — “ДМ”). Ми подумали, що було би класно зробити від імені Премії Гонгадзе окремий проєкт».

Оксана Мамченкова, координаторка проєктів в Українському ПЕН

Оксана каже, що місія проєкту «30 до 30» — дізнатися про молодих медійників, які роблять щось визначне сьогодні, при цьому працюючи в межах журналістських стандартів. «Ми хотіли показати, що в Україні для того, щоби бути успішним, не обов’язково йти в олігархічне медіа, медіа з токсичним впливом», — каже вона.

Першою для вручення дипломів лауреатам премії «30 до 30: Хто творить майбутнє медіа» ведучі церемонії нагородження Ольга Сніцарчук та Вадим Карп’як запросили на сцену Мирославу Гонгадзе, одну із членкинь журі премії «30 до 30».

Мирослава Гонгадзе: «Я переконана, що ті люди, яких ми сьогодні обрали, — майбутнє української журналістики. Ми хочемо, щоб ви зберігали саме ті цінності, які ми намагаємось нести і проповідувати цією премією».

Лауреатка премії «30 до 30» Ана Море, піарниця, редакторка сайту, репортерка й авторка подкасту «ДНО: дезінформація, наклеп, обман» на «Громадському радіо».

Лауреат премії «30 до 30» Артем Албул, автор і ведучий науково-популярного ютуб-каналу «Клятий раціоналіст». Артем розвінчує антинаукові міфи та просуває критичне мислення. 

Ще один лауреат премії «30 до 30» — Кирило Бескоровайний, автор дитячої книжки «Моя подруга з темної матерії» та співзасновник науково-популярного видання «Куншт». 

Павло Казарін, журналіст, лауреат Премії Гонгадзе-2020, вийшов наступним на сцену для вручення дипломів лауреатам. Він зізнався, що вибір тих, за кого він проголосував, ускладнювався побоюваннями, «що обираєш тих, хто тебе посуне з професії».

Павло Казарін на сцені сипав жартами: «Мене просили сьогодні вдягнути смокінг, але я вдав, що не почув».

Жартам Павла Казаріна радіє колумніст, співавтор ютуб-каналу «Твоя Підпільна Гуманітарка» Остап Українець. Він також отримав диплом премії «30 до 30». 

Лауреатка премії «30 до 30» Ірина Гоюк, експертка з розвитку читацьких спільнот. Вона запустила перше онлайн-медіа у власному районі, розробила освітній курс із медіаграмотності в Ризі, а також займалася розвитком читацької спільноти на hromadske.ua. 

Відповідаючи на питання, що було найскладнішим при виборі найкращих, членкиня журі, журналістка і правозахисниця Лариса Денисенко зробила сенсацію, сказавши, що найскладніше для неї було запропонувати колегам увести блогерів і блогерок у число тих, кого можна номінувати. Та Лариса не стала заглиблюватися в деталі й називати імена тих членів журі премії «30 до 30», які спочатку опиралися ініціативі розглядати блогерів невід’ємною частиною медіаспільноти. 

Журналістку LB.ua Анастасію Іванців члени журі премії «30 до 30» обрали за те, що вона талановито й відповідально пише на соціальні теми.

Лауреатка премії «30 до 30» Анастасія Калита, головна редакторка «Your Art», уможливлює розвиток культурної журналістики в Україні. 

Лауреат премії, журналіст «Економічної правди» Олександр Колесніченко, мріє, щоби в Україні не було незаконних забудов. 

Членкиня журі премії, телеведуча Мирослава Барчук: «Дуже складно було обирати. Я насправді обирала тих, до кого мені ще рости і рости».

Головна редакторка інтерв’ю у The Ukrainians Богдана Неборак, лауреатка премії, глибоко і доступно пише про літературу. 

Керівниця та співзасновниця видання «Рубрика» і шефредакторка «Восточного варианта» Анастасія Руденко відзначена дипломом досягнення в журналістиці рішень. 

Журналіст LB.ua Олександр Рудоманов відомий тим, що запустив процес змін у корумпованій і консервативній «Укрзалізниці».

Членкиня журі премії «30 до 30», журналістка й редакторка Дарія Бадьйор: «Мені було важливо затягнути у цей проєкт журналістів із культури, тому що завжди журналістські премії уникають культурної сфери».

Вручення дипломів журналісту-розслідувачу «Схем» Георгію Шабаєву та Владі Ясько, журналістці, яка пройшла шлях від регіональної розслідувальної журналістики до національної ділової, а тепер готує власний медіапроєкт.

Організатори кажуть, що планують розвивати премію. «Ми будемо повторювати цей проєкт, найімовірніше, щодвароки. Наш довгий список дає нам зрозуміти, що є ще з кого обирати зараз, а за два роки буде ще більше», — сказала «Детектору медіа» Оксана Мамченкова.

Фото: Олександр Хоменко
Марина Баранівська

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я