Не словом єдиним

0

Не словом єдиним – хоча з нього світ починався. Між численних літературних подій, які організовує НСПУ, є й такі, що виходять далеко за рамки літературно-мистецького значення.

19-го грудня в Парламенті відбулося театралізоване дійство «Миколай іде!». Воно було задумане як чин турботи про дітей наших захисників, – тих дітей, яких уже не пригорнуть їхні мужні й люблячі батьки.

Національна спілка письменників України виношувала ідею цього мистецького дійства кілька місяців – відтак знайшлися й однодумці: Творче патріотичне об’єднання «Музичний батальйон». І уже в чотири руки форматували й реалізовували задумане.

Мистецький бік ідеї втілив дитячий фольклорний театр «Дай Боже», учасники якого виконали яскраву постановку Ольги Мельник, засновниці та незмінного керівника гурту.

Для свята було обрано формат «діти для дітей», і це не випадково. Адже всі наші діти живуть у державі, яка ось уже шостий рік стримує агресора. Усі наші діти захищені дорогою ціною. І дуже важливо, щоб ми, а потім і вони, трималися гурту, відчували стан і потребу одне одного.


Між запрошених були і ліцеїсти Київського військового ліцею імені Івана Богуна – сини полеглих військовослужбовців.


Для когось війна стала незагойною раною, для інших вона десь далеко й непомітна. Тож це мистецьке дійство – ще й наш голос у суспільстві, голос-нагадування про те, що війна триває. Не випадково місцем втілення було обрано Верховну Раду, і – до честі Апарату ВР – нам охоче пішли на зустріч. А на початку свята гостей привітав радник заступника голови ВР посол Маркіян Лубківський.

Освітній центр ВР запропонував запрошеним інтерактивну пізнавальну програму – своєрідний урок парламентаризму – та екскурсію кулуарами усіх трьох поверхів будівлі Парламенту.


Особливе враження справило перебування в гостьовій ложі: гості не тільки роздивилися робочу залу, а й почули розповідь про те, що і як тут функціонує – лазерна указка пройшлася по всіх знакових місцях зали.

Звісно, свято Чудотворця не могло обійтися без нього самого. Ця місія випала Романові Ясиновському – акторові театру та кіно, виконавцю десятків ролей, поміж яких роль Гіда у фільмі «Кіборги. Герої не вмирають» (2017 р.) та роль інструктора у фільмі «Крути 1918» (2018 р.).

Хоч якою багатою була вистава гурту «Дай Боже», її доповнило ще кілька вишуканих несподіванок. Бо хто зна, де й коли буде нагода в запрошених почути віртуозного скрипаля Кирила Стеценка. І чи випаде їм спостерігати дива, які з книжкою в руках творить на сцені Іван Малкович. А він ще й підсилив Чудотворця Миколая: у торбинках від святого лежали книжки видавництва «А-ба-ба-га-ла-ма-га».


Дійства, масштабні за своїм задумом та метою, багатопланові й у втіленні.

Організатори подбали й про те, щоб діти-актори та їхні батьки після виступу теж мали можливість відвідати гостьову ложу й почути розповідь працівника освітнього центру ВР. І звісно ж, про те, щоб усі діти однаково були обдаровані Святим Миколаєм. Волонтерська ініціатива «Сонячні листи» забезпечила солодкі дарунки гостям: дяка Оксані Левицькій. Брати Капранови погодилися обдарувати книжками видавництва «Зелений пес» малих акторів.

Як ініціатор свята «Миколай іде!» лишаю собі світлі враження і про співпрацю з надійним та енергійним МузБатом, і про шляхетність Ольги Мельник, яка розуміє потребу кожного на сцені й поза нею. А ще про те, як долучилися до цієї події Кирило Стеценко та Іван Малкович. Попри насичений ритм життя та велику запитаність у творчих дійствах обидва маестро без вагань погодились на це мистецьке волонтерство і додали святу особливої краси.

Відтак віримо, що спільний благий чин обернувся радістю для наших дітей і став бодай малим знаком пам’яті та вдячності.

Оксана Кротюк, координатор літературно-мистецьких проектів НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я