«Ангел поезії київської». Про першу зустріч студії «Восход» без Василя Дробота

0

20 липня, у третій понеділок місяця, в Камінній залі Будинку письменників НСПУ традиційно зібралися студійці та гості поетичної студії «Восход», яку багато років поспіль очолював відомий київський поет Василь Леонідович Дробот. Вперше студія зібралась без свого керівника, учителя і наставника. Присутні ділилися спогадами, читали вірші Василя Дробота, а також власні поетичні твори.

Засідання студії було малолюдним, зважаючи на обставини — карантин, та й період літніх відпусток. Але вечір все одно тривав більше двох годин, і кожен мав можливість сказати слово.

Михайло Сидоржевський, голова Національної спілки письменників України, у своєму виступі анонсував видання вибраної поезії Василя Дробота, куди увійдуть досі неопубліковані його твори. Книжка побачить світ у видавництві «Друкарський двір Олега Федорова», а Михайло Сидоржевський стане її упорядником.

Олег Нікоф, поет, перекладач, засновник видавництва «Друкарський двір Олега Федорова» запропонував також заснувати літературну премію імені Василя Дробота, до цієї ініціативи планує долучитися і Національна спілка письменників України.

Премією буде відзначатися лише один переможець, це буде конкурс досі неопублікованих поетичних рукописів російською мовою, але з обов’язковим українським наративом. Переможець премії не буде отримувати грошову винагороду, оскільки призом стане видання рукопису. Таким чином кожного року буде з’являтися по одній книзі в заснованій серії «Премія імені Василя Дробота», а відкриє цю серію вже анонсоване видання «Вибраного» поета.

«Я не знаю більше таких людей – одиниці служать поезії так, як служив він», — сказав про Василя Дробота Станіслав Шевченко, голова творчого об’єднання поетів КО НСПУ, який модерував захід разом з прессекретарем НСПУ Єленою Дорофієвською.

Станіслав Шевченко сказав, що студія Василя Дробота обов’язково має продовжити свою роботу, але обрати очільника мають самі студійці.

Михайло Сидоржевський також наголосив на цьому питанні: «На осінь вам, шановні колеги, доведеться вирішувати, хто продовжить керувати літературною студією «Восход». Це важливо для Спілки і для мене як для голови НСПУ. Тому радьтеся, вирішуйте, вносьте пропозиції, але саме питання переноситься на осінь».

Дуже теплі слова про свого близького друга сказав також відомий поет, очільник міжнародного літературно-мистецького фестиваля, культуртрегер, лікар Андрій Грязов: «Я могу безконечно говорить про Василя Дробота. Потому что он мне и друг, и первый человек из Союза писателей для меня, и я его называл «Сталкер», а ему это очень нравилось. С Дробота для меня началось все, что связано с поэзией в Киеве, в Украине. Поэтому говорить о Василде Дроботе могу очень долго».

Андрій Грязов розповів, як ретельно і відповідально Василь Дробот ставився до роботи студії «Восход», просив готувати рецензії, підтримувати молодих авторів і авторів-початківців. Завжди готувався до зборів студії і мав добре слово для кожного. «Я хочу сказать самое главное, самое главное попробовать вычленить – это человек, кторый никому никогда не сделал плохого, он отдавался на грани безрассудства и одержимости – вот, выступать будет на студии такой-то, а ты подготовь, Андрюш, рецензию. Отдача была невероятная. Он был «ангел поэзии Киевской», — додав Андрій Грязов.

Андрій Борисович боровся за життя Василя Дробота і як друг, і як лікар. Але, на жаль, незборима хвороба постійно випереджала — Василь Дробот був надзвичайно скромною людиною і не хотів нікого турбувати, а тому звертався по допомогу вже тоді, коли було занадто пізно. «Мы боролись за его жизнь. И вот, что ещё очень важно – всё светлое его с нами осталось и никуда не денется».

Василь Дробот помер 18 червня, а напередодні були оголошені підсумки Літературної премії імені М. Кирієнко-Волошина. Лауреатом цієї престижної премії став Андрій Грязов, а Василь Дробот отримав спеціальний диплом за вагомий вклад в сучасну українську літературу. Користуючись нагодою, голова ТО поетів Станіслав Шевченко привітав Андрія Грязова та вручив йому диплом і пам’ятний значок у присутності гостей студії.

До виступаючих долучилася і Галина Ільєва зі спогадами про спільний творчий вечір з чоловіком Олексієм влітку 2013-го року, що відбувся в Музеї Волошина в Коктебелі, а також їхній виступ на останній виставці акварелей в Національному художньому музеї в Києві до 100-річчя художника.

Друг Василя Дробота ще з далекого 1966 року Ігор Засимчук прочитав вірші поета. Теплі слова у пам’ять про Василя Дробота сказав літератор Андрій Костюченко.

Наталя Савіна, поетеса і подруга Василя Дробота, розповіла про вплив і значущість поета в її житті, і висловила готовність організувати великий вечір пам’яті Василя Дробота, коли з’явиться можливість та буде безпечно проводити масові заходи у столиці.

На вечорі був присутній фотограф Іван Єршов, який на запрошення Андрія Грязова відвідав засідання студії та зробив пам’ятні світлини.

Прес-центр НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я