Авраменко, автор підручників і завдань ЗНО, рекомендує писати «росія» з маленької літери

0
889

Автор шкільних підручників з української мови та літератури, доцент Київського університету імені Б.Грінченка Олександр Авраменко, який також є розробником численних тестів до ЗНО з української мови, дозволив писати назву країни росія з маленької букви.

На національній освітній платформі «Всеосвіта» зʼявився його допис у стилі тестового завдання до ЗНО.

«Урок 41. Минулого року я переїхав з Києва до Бучі. Я встиг полюбити це місто. Але мою любов зруйнувала росія. Памятайте про злочини «братського народу»…

Орфографічну помилку допущено в написанні слова: 1) Києва 2) росія 3) памятайте».

«Друзі, пан Авраменко дозволив писати «росія» з маленької літери», – прокоментували на «Всеосвіта».

Авраменко, автор підручників і завдань ЗНО, рекомендує писати «росія» з маленької

Як зазначає психолог Олена Каліман, при сприйнятті тексту маленькі літери мають дещо інший психологічний ефект, ніж великі літери. Слово, написане з маленької літери, сприймається як щось просте і звичне, дрібне. Тоді як велика літера викликає більше уваги, тривоги, поваги. Зокрема, абревіатури мають досить сильний вплив на емоційне сприйняття. Зустрічалися навіть заклики не писати великими буквами абревіатури на зразок СНІД, COVID, щоб не викликати до них зайвої «поваги».

Коли ми пишемо з маленької букви – ми ніби зменшуємо суб’єктивну значущість поняття, робимо його буденним, а іноді і зневажливим. Теперішня тенденція писати з малої літери слова, пов’язані з російською агресією, – це коктейль зневаги, опору та ворожості».

Ми в редакції приєднуємося до цієї ініціативи і рекомендуємо писати з маленької ще й «путін».

mind.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я