Австралійська література українською мовою – must-read зими 2021 року

0

Вирушити у літературні мандри Австралією можна буде вже до кінця зими. Про це пише ua.112.ua.

Подорожі все ще залишаються для нас недоступними. Втім, залишається ще чимало способів відкривати для себе нові країни. Зокрема, література країв, де ви ще досі не побували. Різні за жанром і тематикою книжки: контркультурна збірка кумедних історій, феміністичний роман, містично-детективний трилер – усі вони по-своєму відкривають читачу грані маловідомої раніше на наших теренах австралійської літератури. Усі ці книжки побачать світ в українському перекладі вже до кінця зими.

«Він помер із фалафелем у руці», Джон Бірмінгем

Bookraine Publishing House

Що першим спадає вам на думку при словах «спільна оренда» або «спільно винаймані помешкання»? Гуртожиток із крихітним ліжком під вікном? Перша кімната, яку зняли у спальному районі? Дивні звуки, що долинають із кімнати сусіда, який спочатку здавався нормальним?

У лютому цього року виходить бестселер відомого австралійського журналіста і письменника Джона Бірмінгема «Він помер із фалафелем у руці». Головному герою доведеться добряче поїздити Австралією та розділити житло з неймовірною кількістю сусідів, щодо яких навіть епітет «ексцентричні» звучить занадто м‘яко. Читачі познайомляться з чотирма Дейвами поспіль, загадковою японкою на ім’я Тигриця Сатомі, Нілом, який любить засмагати під місячним сяйвом, ветеринаром-сатаністом Вейном, а також переживуть купу веселих та відверто абсурдних пригод разом із головним героєм та десятками його співмешканців.

Про «принади» сусідства Джон Бірмінгем знає не з чуток. Він називає цю книжку своїми псевдомемуарами, адже сам у студентському віці покинув сім’ю, щоби почати самостійне життя, зробити кар‘єру, і, головне, – стати відомим письменником. Сповнений іронії та смішних заміток про сусідів текст однозначно припаде до душі всім поціновувачам чорного гумору.

Книжка стала справжнім хітом в Австралії і перетворила Бірмінгема на відомого автора після першої ж публікації у 1994 році. Згодом історії дали життя у вигляді графічного роману, а у 2001 г. режисер Річард Ловенштейн зняв одноіменний фільм із Ноа Тейлором у головній ролі. Продовження роману адаптували для театральної сцени – австралійські критики охрестили постановку «Друзями» у стилі гранж. «Він помер із фалафелем у руці» й досі одна з найвідоміших книжок сучасної австралійської літератури. Бестселер Бірмінгема вперше побачить світ українською мовою.

«Моя блискуча кар’єра», Майлз Франклін

Фото з відкритих джерел

Книжка «Моя блискуча кар’єра» – перший роман Майлз Франклін, відомої австралійської феміністки, журналістки та письменниці. Він був опублікований, коли майбутній зірці австралійської літератури було всього 22 роки. Цей твір авторка написала, аби розважити своїх подруг, але згодом надіслала на розгляд відомому видавцеві Генрі Лоусону.

Роман розповідає про життя Сибілли Мелвін – молодої дівчини, яка через сімейні обставини та алкоголізм батька змушена жертвувати власним благополуччям на користь родини. Сибілла, яка виросла серед дикого австралійського бушу та з чотирьох років вправно сиділа у сідлі, – незвичайна дівчина. Їй не подобається коритися суспільним нормам і терпіти жорстокий класовий поділ Австралії кінця дев’ятнадцятого сторіччя. Але чи є у неї вибір? У спробі сховатися від бідності та обмежень, дівчина відвідує свою бабусю, характер якої так схожий на її власний, проте у гостях на неї чекає дещо більше, ніж просто родинні посиденьки. Чи зможе Сибілла дотриматися власних принципів та зробити правильний життєвий вибір?

«Моя блискуча кар’єра» – це роман про обмеження насамперед ті, що поставали перед молодими жінками сто років тому і продовжують поставати дотепер. Про конфлікт між тим, що зробити варто, і тим, чого насправді хочеться. Про залежність від інших та неможливість цієї залежності позбутися. І про те, що навіть у найтемніші часи та в найважчих обставинах завжди є місце для щирості, вдячності, любові та сміливості чинити наперекір іншим, а часом і навіть самим собі.

Майлз Франклін була першою австралійкою, яка відкрито заговорила про права жінок та соціальну нерівність, спричинену залежністю жінок у родині від чоловіків. Письменниця активно підтримувала феміністичні рухи, надавала підтримку молодим авторам. Усі свої статки, які авторка отримала після публікації чотирнадцяти романів, вона заповіла на створення літературної премії для австралійських письменників. Ця почесна нагорода вручається і дотепер.

«Пікнік біля Навислої скелі», Джоан Ліндсі

Фото з відкритих джерел

Сюжет «Пікніка біля Навислої скелі» письменниці Джоан Ліндсі розгортається у 1900 році, у приватній австралійській школі «Епл’ярд». Група учениць разом із вихователями вирушає на пікнік, щоб відсвяткувати День святого Валентина. Проте повертаються з дивного місця під Навислою скелею не всі.

Пошуки не дають жодних результатів, а історія зникнення з кожною сторінкою стає все загадковішою. Чутки швидко розносяться, і невдовзі про дивний випадок гудуть уже не лише у школі, а і в навколишніх містечках.

Що насправді сталося біля Навислої скелі – питання, на яке читачеві доведеться шукати відповідь поміж рядків. На кожного, хто захоче долучитися до містичного пікніка, чекають пошуки, звинувачення та різноманітні версії подій – одна моторошніша за іншу. Але ж хто насправді винен у зникненні, і чи винен узагалі хтось?

Один із найпопулярніших австралійських романів усіх часів був заснований на реальних подіях. Джоан Ліндсі почула історію про зникнення школярок та їхньої вчительки у 1967 році. Жінці настільки сподобалася загадкова історія, що вона одразу ж вирішила написати за її сюжетом роман. «Пікнік біля Навислої скелі» і досі вважається еталоном містичного детективу. Книжку авторка написала всього лише за чотири тижні, й в Австралії вона отримала неймовірний успіх, незважаючи на те, що заради збереження інтриги видавець спершу заборонив публікувати останній розділ.

Права на екранізацію викупив австралійський кінорежисер Пітер Вір. Його стрічка 1975 року довершила успіх роману. «Пікнік біля Навислої Скелі» став першим фільмом, який мав приголомшливу популярність за кордоном, надихнув не одне покоління кінорежисерів та призвів до «австралійської нової хвилі» у кінематографі. У 2018 році роман також став серіалом, у якому директорку коледжу «Епл’ярд» зіграла зірка «Гри престолів» Наталі Дормер.

Bookraine, Юлія Мельничук


Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я