Без кого б не було української літератури: відеоісторія

0

12 листопада Ukraїner у партнерстві з Українським ПЕН представили новий експлейнер. Цього разу автори та експерти з’ясовували, як самостійно і в боротьбі з численними заборонами формувалася українська література, без яких постатей її не уявити, і взагалі, чи відома точна дата відліку сучасної української літератури. Разом вдивлялись в барокові раки літеральні, читали анекдоти про Чорнобиль, вслухалися в звучання кордоцентризму та вчитувалися в рядки українського інтелектуального роману.

Про це повідомляє gre4ka.info.

Автор статті про літературу — Олександр Михед, а сценарист Максим Щербина. До експертної ради з історії літератури увійшли: Тамара Гундорова, Ігор Ісіченко, Елеонора Соловей, Олена Галета, Ярина Цимбал.

Результат їхньої співпраці — це спроба поглянути на історію української літератури очима людини, яка хотіла б відкрити для себе цей поки ще незвіданий світ. Це розмова про прикметні явища й постаті, які можуть зацікавити ширше коло читачів і читачок, або ж під новим кутом побачити те, що здавалося знайомим. Це не хронологічний виклад, не канонічний перелік непроминальних згадок. Радше зшита зі строкатих клаптиків оповідь або ж путівник місцями, які можна відвідати в цьому світі.

«Коли починаєш роботу над таким текстом, очевидно, розумієш – неможливо охопити все. Я відштовхнувся від питання: що було би цікаво людині, яка ніби і відкрита до знайомства з українською літературою, але і не мала такої нагоди (шкільний досвід у даному випадку стоїть радше на заваді, ніж допомагає). Ключовим інструментом став пошук історій», — зазначає автор статті про літературу Олександр Михед, письменник, куратор мистецьких проєктів, літературознавець,член Українського ПЕН.

Що таке українська література? Чи відома точна дата, з якої починається її відлік? Як на її формування впливали численні заборони? Без яких постатей українську літературу неможливо уявити? Відповіді на ці питання спробували пояснити Ukraїner та Український ПЕН.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я