Без літератури та мови. Школи Сум відмовляються від вивчення російських класиків

0

Пушкін, Толстой і Достоєвський – твори цих та інших російських авторів можуть прибрати з курсу зарубіжної літератури. «Поставити на паузу» російські твори радять вчителі й у Сумах.

Дар’я Строкач – випускниця сумської школи №29. Дівчина більше любить поезію та й сама віршує. І вважає, що вилучати абсолютно всі твори російських письменників не потрібно. «Можливо, їх кількість треба скоротити. Але якщо їх зовсім не будуть вивчати, то це фактично відгородитися, нехай відгородитися від ворога, але ж треба якось розуміти його логіку, його дії», – говорить дівчина.

Без літератури та мови. Школи Сум відмовляються від вивчення російських класиків

«Суспільне. Суми»

Наталія Чикалова викладає літературу майже 30 років. Жінка каже, що зараз недоцільним є вивчення творів російських письменників.

«Як я буду говорити про культурне надбання росії дітям, які вже побачили наслідки цієї війни. Для них це буде дуже болісно. З часом, можливо, на перспективу, вже розумом це рішення переглянути. Тому, що ми приречені жити поруч із потенційним ворогом. Ми його повинні знати. Література як ніякий інший предмет якраз дає оці життєві знання. Вона дає можливість розуміти людей. Для того, щоб здолати ворога, його потрібно добре знати», – розповідає вчителька.

За словами Наталії Чикалової, творам російських авторів у зарубіжній літературі належить десята частина. У програмі 5 – 11 класів авторам сусідки-агресорки приділяється різна кількість годин на вивчення.

Без літератури та мови. Школи Сум відмовляються від вивчення російських класиків

«Суспільне. Суми»

Філологиня Алла Ярова вважає слушною думкою те, щоб нині не вивчати авторів із росії. «Я думаю, що це дуже правильне рішення, хоч воно і політичне. Після того, як припиниться ця агресія, після того, як наша країна переможе, то знову має бути обговорення. Які автори залишаться у курсі зарубіжної літератури, хто з російських письменників залишиться у ньому і найголовніше, це завжди кут зору, це інтерпретація», – вважає Алла Ярова.

У Міністерстві освіти і науки України над новою програмою зарубіжної літератури працюють спеціальні групи. «У квітні були створені декілька робочих груп із професійних письменників, які сьогодні якраз оцінюють і наповненість програми, і присутність певних творів російських видавців і письменників. Тому, я думаю, що на 1 вересня ми вже будемо мати трішки змінену програму», – розповів Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Без літератури та мови. Школи Сум відмовляються від вивчення російських класиків

«Суспільне. Суми»

За словами начальниці обласного управління державної якості освіти Алли Рябухи, у навчальних закладах Сумщини не бажають вивчати не тільки російську літературу, а й мову. «Закладів освіти надсилають нам матеріали і в жодному під підписом керівника закладу не планується вивчення російської мови, ні як предмету, ні як факультативу, ні додатково не планують», – говорить освітянка.

Які твори вилучать із програми зарубіжної літератури та на які замінять, стане відомо після затвердження нової програми курсу.

Юлія Ніколаєва, Юлія Марковська

suspilne.media

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я