Бібліотеку військово-ветеранської художньої літератури поповнила нова книга «Понад життя»

0

Днями бібліотеку військово-ветеранської художньої літератури поповнила книга Юлії Стрельцової та Сергія Башкова «Понад життя».  До того, як автори змогли взяти перший примірник у руки, їм довелось пройти нелегкий шлях випробувань відстанню та часом. Про це повідомляє armyinform.com.ua.

Юлія Стрельцова ― актриса театру й кіно, режисер, сценарист, психолог. У 2020 році вона створила проєкт «Театральний простір 4.5.0.», а у 2021-му — літературний клуб для ветеранів «Почуй мене». Організатор та психолог цілодобової служби психологічної підтримки «Кризова допомога», створеної при Veterans HUB Odesa. Має великий досвід реабілітаційної роботи з військовими та членами їхніх родин.

Сергій Башков ― активний учасник двох Майданів. Навесні 2014-го добровольцем пішов на фронт, у складі другого батальйону оперативного призначення (пізніше — батальйон імені Кульчицького). Брав участь у звільненні Слов’янська, потім був Вуглегірськ. Зазнав поранення. Демобілізувався 2016 року. Щоденники, які він писав у Слов’янську, надихнули авторів на створення книжки та сценарію «Позивний Бандерас». Учасник групи ветеранської підтримки при службі «Кризова допомога».

― Із Сергієм я познайомилася у 2016 році. Його історія мене надзвичайно схвилювала. Він мав сильний стресовий розлад, ПТСР, не знав, як себе поводити й що робити. Ми почали роботу над його реабілітацією, багато спілкувалися з ним і його побратимами. І в певний момент вирішила запропонувати Сергію виступити прототипом книги, над якою на тоді якраз працювала, і він погодився. Так почалася наша спільна робота, ― пригадує Юлія.

Про що ж книга «Понад життя»? Насамперед ― це розповідь про ветерана, який, повернувшись із війни, зіштовхується з нерозумінням оточуючих, має стресові розлади, труднощі з поверненням до мирного життя, він пригадує побратимів і хоче повернутися до них. Виникають психологічні внутрішні конфлікти та протиріччя, через що він часто потрапляє у різні неординарні ситуації. І все це показується крізь призму відносин ветерана і його психолога.

― Чому книга називається «Понад життя»? Тому що там розповідається саме про таке почуття кохання, яке допомагає герою повернутися з війни до мирного життя. Ми недарма вирішили показати цю історію через відносини чоловіка і жінки. Адже коли виникають стресові розлади, насамперед найсильніше страждає родина. Сім’я повинна підтримувати ветерана і допомагати йому повернутися, коли ж цього не розуміють, то навіть найміцніші родини розпадаються. Крім того, у книзі ми показали чимало цікавих персонажів. Дехто з них має прототипи, а деякі є збірними образами. У них багато хто може знайти спільні риси чи навіть упізнати себе, ― зазначає Юлія Стрельцова. 

Також вона розповіла, що виникали певні труднощі під час роботи над книгою. Зокрема, дещо ускладнювало творчий процес те, що Юля проживає в Одесі, а Сергій у Києві. Проте вони знаходили час, аби за можливості обговорити нагальні питання по телефону, зв’язувалися через Інтернет, а також зустрічалися під час виїзних сесій. Так тривало протягом року, але навіть коли було поставлено фінальну крапку, авторам довелось відкласти книгу в шухляду, оскільки коштів на її видання не було.

― Доброю феєю для нас стала акторка Маріанна Модоло. Якось вона запитала про книгу, коли ж дізналася, що вона може не побачити світ через брак коштів, вирішила допомогти.  А далі все сталося дуже швидко. Видавництво «Люта справа» на чолі з Андрієм Гончаруком у рівних долях із Мар’яною профінансували наше видання, перші примірники якого днями з’явилися у друкарні, ― розповідає авторка. ―  Звісно, шкода, що ми не встигли долучитися до ІІІ Всеукраїнського форуму військових письменників та й у зв’язку з пандемією немає можливості наразі провести презентації у містах України, але я впевнена, що «Понад життя» попри це таки знайде свого читача.

Юлія та Сергій ніде раніше не друкувалися, це їхня перша спроба на літературному поприщі. Вони вірять, що завдяки таким книгам люди знатимуть і розумітимуть, що відбувається насправді й краще зрозуміють тих, хто пройшов горнило війни. Не публіцистика, а саме художня література може допомогти сформувати позитивний образ ветерана й позбутися штучно накладених негативних стереотипів.

Придбати книгу можна у видавництві або безпосередньо у авторів, отримавши як бонус автограф. А для мешканців чи гостей Одеси та Києва є можливість отримати свій примірник особисто в авторів, які залюбки готові відповісти на всі запитання. Також книжки вільно подорожують поштою у різні куточки України.

Тож приємного нам читання!

Наталія Задверняк

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я