Букерівська премія оголосила переможця. Хто він

0

Володарем Букерівської премії 2021 року став південноафриканський письменник Деймон Галгут за роман «Обіцянка».

«Ми раді повідомити, що переможець Букерівської премії-2021 — роман «Обіцянка» Деймона Галгута», — йдеться у повідомленні премії.

Галгут уже двічі був у короткому списку премії — у 2003 та 2010 роках, однак тільки зараз його роботу було визнано. «Обіцянка» присвячена проблемі апартеїду у ПАР.

Сам автор народився в Преторії у 1963 році, у шість років йому діагностували рак, хворобу, яку він охарактеризував як «головну, катастрофічну подію в житті». Галгут вивчав драму в Університеті Кейптауна. Свій дебютний роман він опублікував у 17 років.

Що відомо

  • Букерівська премія була заснована у 1968 році. Вперше її вручення відбулося в 1969-му. До 2013 року ця нагорода присуджувалася авторові, що проживає в одній з країн Співдружності, Ірландії чи Зімбабве. Однак потім журі дозволило претендувати на неї письменникам з інших країн за твір, написаний англійською мовою та опублікований у Сполученому Королівстві.
  • У 2019 році цю премію отримала Ольга Токарчук за роман «Бігуни» (перекладачка Дженніфер Крофт).
  • У 2020 році лауреатом Букерівської премії став шотландсько-американський письменник Дуглас Стюарт з романом «Шуґі Бейн».
  • У 2021 році Букерівську премію отримав автор роману «Вночі вся кров чорна» Девід Діоп.
  • 14 липня на сайті Букерівської премії оголосили новий склад журі сезону 2021/22 року. Уперше журі очолив професійний перекладач з Ірландії Френк Вінн.
  • Довгий список номінантів премії оголосили 27 липня.

Олександра Комісарова

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я