Чи хочуть літератори вчитися літератури?

0

Нещодавно у Києві відбувся Київський форум молодих літераторів, організований Кабінетом молодого автора і Київською організацією НСПУ. Протягом трьох днів, з 6 по 8 травня, учасники форуму здобували нові знання та досвід у режимі нон-стоп.

Обмеження виставили тільки одне – вік до 35 років. Все інше — жанр, рівень письма, наявність чи відсутність книжок, членство в НСПУ та інші критерії ми відкинули. Вхід вільний для всіх.

Саме ось ця вільність і свобода стала для організаторів дуже важливим індикатором потрібності та актуальності таких заходів. Середня кількість учасників на всіх етапах коливалася в районі 30 чоловік, серед яких було п’ятеро з інших регіонів – вони приїхали спеціально, щоб вчитися. Для початку дуже хороший показник — вартий того, щоби продовжувати роботу.

Протягом трьох днів у різних культурних локаціях міста відбувалися інформаційно-навчальні події, покликані допомогти молоді отримати відповіді, знайти нові напрямки руху, зрозуміти власні помилки і познайомитися з колегами.

Найбільше заходів прийняв Будинок письменників на Банковій. Але до організації радо долучилися й інші культурно-освітні структури, за що ми їм дуже вдячні. Дякуємо Солом’янській ЦБС та її директору Іванні Щербиній за співпрацю, гостинність і допомогу в проведенні семінарів. Дякуємо також Академії мистецтв (Комунальний заклад вищої освіти Київської обласної ради) та її директору Василю Романчишину, який реалізував нашу мрію: провести майстер-клас із акторської майстерності на справжній театральній сцені.

Кожен із днів був присвячений своїй темі. У перший день, 6 травня, ми провели надзвичайно інформаційно насичену зустріч із видавцями. Запросили трьох спікерів від різних видавництв, щоби дізнатися відповіді на важливі для молоді: Як видати першу книгу? Який твір потрібен читачу? У який контент видавець готовий вкладати гроші? Які твори молодих авторів уже підкорили книжковий ринок?

Спікерами стали:

● Василь Теремко — директор Видавничого центру «Академія», український видавець, педагог, журналіст, медіапродюсер, заслужений працівник культури України і доктор наук із соціальних комунікацій.

● Ростислав Семків — директор видавництва «Смолоскип», український письменник, літературознавець, літературний критик, перекладач, видавець, доцент Національного університету «Києво-Могилянська Академія».

● Олена Одинока — керівник відділу маркетингу та PR видавничої групи КМ-Букс. Пані Олена виступала разом з Мариною Смагіною, молодою авторкою, яка вже має книжки у видавництві.

Для нас захід такого формату був свого роду експериментом. Ми розривалися між бажанням познайомити учасників із кількома видавцями одразу і при цьому не розтягти зустріч на шість годин. Учасники пішли додому виснажені, але переповнені відповідями на свої запитання.

Другого дня на базі Центральної солом’янської бібліотеки відбулися творчі семінари для поетів і прозаїків з дискусіями та обговореннями.

Критикувати молодь взялися:

● Тетяна Винник — громадська діячка, письменниця, журналістка, перекладачка з російської, англійської та болгарської мов, відповідальний секретар Національної спілки письменників України.

● Дмитро Лазуткін — український поет, журналіст, телеведучий на Першому національному телеканалі. Працював інженером-металургом, тренером з карате, журналістом, ведучим програми «У світі єдиноборств», «ПроРегбі», «Чоловічий клуб» на Першому Національному телеканалі, коментував Олімпійські ігри в Пекіні, Ванкувері, Лондоні. Коментує бокс на телеканалі «Інтер».

● Тетяна Конончук — українська літературознавиця, фольклористка, культуролог, педагог, кандидат філологічних наук, членкиня НСЖУ та НСПУ.

Але насправді семінари були побудовані так, що молоді автори не тільки слухали рекомендації від керівників, але висловлювали і власні думки з приводу почутого. Опісля семінарів усі учасники отримали сертифікати, які стануть для них пам’яткою про Форум.

Третього дня ми розділили прозаїків і поетів, організувавши паралельні майстер-класи. Для прозаїків відбувся інтерактивний майстер-клас «Пишемо казку разом». Його проводила Ірина Мацко — письменниця, казкарка, казкознавець, член НСПУ, голова Тернопільського відділення ЦДЛДЮ, керівник креат-студії «ІРИска», заступник головного редактора видавництва «Мандрівець».

За кілька хвилин після завершення знайомства з таємницями казок розпочався майстер-клас для прозаїків на тему «Успішний твір: теми, ідеї, інструменти». Спікером виступила Олена Рижко — письменниця, літературознавець, кандидат філологічних наук, доктор наук із соціальних комунікацій.

А в цей час для поетів відбувався майстер-клас із сценічної майстерності. Секрети артистизму відкрила Лариса Недін — українська актриса, театральний педагог, письменниця, журналістка, громадська діячка, заслужена артистка України, член Національної спілки письменників України, Національної спілки театральних діячів України, член правління ТС «Асоціація діячів естрадного мистецтва України», лауреатка національних і міжнародних конкурсів і премій.

На майстер-класі учасники чого тільки не робили — колами ходили, одне з одним боролися, «ого-го-го-го-гов, коханий!» кричали… Ось в такому ігровому стилі поети отримали надзвичайно багато інформації, яка проросте в їхніх головах і стане практикою.

Судячи з відгуків, Форум приніс молодим авторам багато користі та нових емоцій. Катерина Холод: “Три дні тривав форум, а вражень вистачить надовго. День перший — зустріч із видавцями в таємничому Будинку письменників. Як виявилося, не лише ця будівля має секрети, видавці теж. Вдячна Василю Теремку за змістовний діалог, а Ростиславу Семківу за цікаві історії. Олена Одинока з “КМ-Букс” відповіла на всі питання щодо піару, які хвилюють авторів.

День другий — локація вже інша, і ми опинилися в бібліотеці на Солом’янці. На семінарі разом з письменницею Тетяною Конончук читали власні твори, аналізували їх. Критика була, та, на щастя, тільки конструктивна. Жоден прозаїк не постраждав. Потім всі учасники отримали сертифікати, але просто так зі сцени не пішли. У кожного був час для міні-виступу.

День третій — повернення до Будинку письменників. Нас радо зустріла казкарка Ірина Мацко, тож ми відкрили інший бік казкового світу на майстер-класі “Пишемо казку разом!” Але потім з царини казок ми потрапили до підліткової прози, про яку нам розповіла письменниця Олена Рижко. Цей майстер-клас був дуже інформативним, і порадами пані Олени я неодмінно скористаюся.

Анастасія Куликова: “Креативні зустрічі спонукають до навчання та творчого зростання. Дарують знайомства з цікавими особистостями та можливість поглянути на себе з нових ракурсів. А також, (обережно!) до них швидко звикаєш й хочеться ще і ще! Радію знайомству з щирими, творчими, енергійними молодими літераторами! Бажаю всім успішно втілити літературні ідеї та проекти!

Дякую Національній спілці письменників України, Богдані Гайворонській та Марії Морозенко за організацію Форуму та щиру турботу! Спікерам та кураторам семінарів за нові знання та поради!

Олена Рижко, дякую вам, що поділились власним досвідом, інструментами та неймовірною енергетикою!

Казка «Кривенька качечка» в інтерпретації прозаїків на майстер-класі Ірини Мацко в моєму серці назавжди! Попереду багато навчання та праці. Дякую і до нових зустрічей!”  

Наталія Осадча (Онищук): “Свій день народження проводила з користю і в навчанні. На другому дні Київського форуму молодих літераторів зачитувала свої вірші, дізналась про свої слабкі і сильні сторони і над чим ще потрібно працювати. Навчатися ніколи не пізно!

Перший день теж був насичений і цікавий. Зустріч із видавцями — корисно і пізнавально. Дякую організаторам за таку прекрасну можливість. А також усім учасникам за їхню творчість. Рада новим знайомствам. А ще отримала сертифікат. Ура!”

Юлія Григорук: “Три дні промайнули просто блискавично. Вдячна за творчі знайомства з неповторними митцями, теплу атмосферу, конструктивну критику, море позитивних емоцій і багаж корисних навичок. Особлива вдячність за організацію, за терпіння та настанови Тетяні Винник та Дмитру Лазуткіну, за цікавезний майстер-клас зі сценічної майстерності Лариси Недін! До нових зустрічей!

Богдана Гайворонська,

секретар НСПУ по роботі з молоддю

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я