Чи залишиться в Рівному вулиця Короленка?..

0

Письменник із Рівного став «ізгоєм» як для своїх, так і для чужих.

Уже той факт, що рівняни подали майже 1200 пропозицій щодо перейменування вулиць міста, свідчить про суспільну вагомість питання русифікації.

Зокрема, як розповіли в Управлінні культури і туризму, містяни просять повернути історичні назви вулиць, увічнити пам’ять новітніх Героїв сучасної війни або ж назвати вулиці іменами всесвітньо відомих рівнян.

Багато пропозицій назвати одну з вулиць міста іменем полеглого Героя Назара Небожинського. Хочуть бачити у Рівному й вулиці Джавелінську і Байрактарську. Набагато менше пропозицій із нейтральними назвами.

Воістину кажуть: скільки людей, стільки й думок. Отож не дивно, що дехто з мешканців міста, як-от бренд-дизайнерка з Рівного Аліна Забаріна, повністю підтримуючи ідею дерусифікації, проти того, щоб перейменовувати вулицю Короленка.

Побачивши вулицю Короленка у списку тих, що підлягають дерадянізації та дерусифікації, вона взялася досліджувати біографічні роботи про письменника.

«Мене це зацікавило, тому що все життя я відчувала його (Володимира Короленка, – прим. ред.) як українську душу, – зазначила Аліна Забаріна. – Мені багато бабуся про нього розповідала. Я знаю, де похований його тато у нас на Грабнику, його сестричка, я читала його твори. Я була готова, що, можливо, в процесі розчаруюся, але стикнуся з реальністю».

Попри те, що сам себе Короленко називав російським письменником, рівнянка вважає його українським культурним діячем та правозахисником: «Короленко для мене не є образом «руського міра», але й для «руського міра» він не є образом, оскільки він був аполітичним. То його і там не приймали, і тут люди були, які його приймали чи не приймали.

Відтак Аліна Забаріна зареєструвала на сайті Рівнеради електронну петицію, у якій просить владу міста не змінювати назву вулиці Короленка. Чи підтримають це звернення містяни і чи прислухаються до думки рівнянки депутати Рівнеради, покаже час.

Ігор КОПАЧ

7dniv.rv.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я