Чотири письменники стали переможцями премії ім. Катерини Мандрик-Куйбіди

0
1187

Лауреатами літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди стали письменники зі Львівщини, Херсонщини та Тернопільщини. Про це повідомили 9 липня «Гал-інфо» у пресслужі ЛОДА.

Премію призначають у галузі національного державотворення за кращий літературний твір на патріотичну тематику. Засновниками Премії є Львівська обласна державна адміністрація, Львівська обласна рада, Львівська обласна організація Національної спілки письменників України, Всеукраїнське Братство ОУН – УПА.

У Палаці Мистецтв переможців премії привітали заступник голови Львівської ОДА Іван Собко та депутати Львівської облради.

«Ця премія – це насамперед шана неймовірній жінці в українській історії – щирій патріотці, чудовій поетесі, незламній і нескореній Катерині Мандрик-Куйбіді. Її життєва історія і поетичне слово – це джерело сили та мужності, приклад високоморального життя для сучасних і майбутніх поколінь української нації.

Я щиро вітаю всіх лауреатів і висловлюю вдячність за вашу творчість, у якій ви переосмислюєте і показуєте історію нашого народу, його багатовікову боротьбу за волю і незалежність», — сказав у своєму вітальному слові Іван Собко.

Премія присуджується щорічно авторам нових поетичних і прозових творів, які відзначаються високою художністю, глибоким переосмисленням історії рідного народу і яскравим зображенням його багатовікової боротьби за волю і незалежність.

Лауреати Обласної літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди 2021:

І премія – ОСТАП’ЮК ПЕТРО ОЛЕКСІЙОВИЧ (Тернопільщина) – за книгу «Сиві солов’ї» (25 000 грн.);

ІІ премія – ГОРДОН ОЛЕКСАНДР БОГДАНОВИЧ (Львівщина) – за поетичні збірки «Тільки Бог поета зрозуміє», «Холодноярська мова» (15 000 грн.);

ІІІ премія – ВОЛОВЕЦЬ-ЛЕВ ГРИГОРІЙ ІВАНОВИЧ (Львівщина) – за книжки «Нескорені духом», «Окрилені злети» (8 000 грн.);

Номінація «Молода надія» – ІВАНОВА ГАЛИНА ОЛЕКСАНДРІВНА (Херсонщина) – за поетичну збірку «Радіо» (2 000 грн.).

Довідково:

Катерина Мандрик-Куйбіда (1927-2004) – уродженка Прикарпаття, учасниця визвольних змагань, довговічний політв’язень, мати ексмера Львова Василя Куйбіди. 17-річною стала підпільницею-зв’язковою УПА. За участь у визвольних змаганнях була засуджена до 10 років ув’язнення в таборах суворого режиму. У роки підпілля і в таборах найпотаємніше висловлювала у віршах, які побачили світ у роки незалежності. У збірці «Ой летіли журавлі» вміщено понад 170 пісень, записаних із голосу Катерини Куйбіди. Реабілітована 1991 року.

Обласну літературну премію імені Катерини Мандрик-Куйбіди засновано з 2016 року рішенням сесії Львівської обласної ради від 14 вересня 2015 року №1456. 

Джерело: galinfo.com.ua.

Фото — Львівська ОДА

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я