Диригентка Оксана Линів упорядкувала книгу листів Моцарта-сина. Її видадуть восени

0

Диригентка Оксана Линів стала упорядницею книги «Моцарт-син. Життя Франца Ксавера у подорожньому щоденнику і листах» — про композитора, піаніста і диригента, життя якого було тісно пов’язане зі Львовом. Вона вийде друком у «Видавництві Старого Лева».

Як повідомляють на сайті видавництва, Оксана Линів із робочою групою опрацювали різні ресурси, попередні видання, актуалізували й об’єднали велику кількість фактів.

До книжки ввійшло 107 листів і подорожній щоденник, який Франц вів під час концертної подорожі Європою для своєї коханої Жозефіни, що лишилась у Львові.

Художнє оформлення створила Анастасія Старко.

Попередня презентація книжки відбудеться під час пресконференції до відкриття фестивалю класичної музики «LvivMozArt», цього року присвяченого до 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта. Сама книжка вийде друком за кілька місяців — восени 2021 року.

Що відомо

  • Франц Ксавер Моцарт народився 25 липня 1791 року — за пів року до смерті батька, тож його вихованням займалася мати Констанція Моцарт.
  • Перший публічний виступ Моцарта-сина як піаніста і композитора відбувся 1805 року у Віденській опері, а за три роки він приїхав на Галичину за контрактом як приватний учитель.
  • Франц Ксавер прожив на Львівщині майже двадцять сім років — більшу частину свого творчого шляху. Його називали «лемберзьким Моцартом» – від тогочасної австрійської назви Львова – Лемберг.
  • Він грав у кафедральному соборі Святого Юра, створив музичне товариство св. Цецилії та Інститут співу, який фактично став першою музичною школою в місті. Композитор багато подорожував по Україні, де його концерти сприймалися на біс.
  • У Львові Моцарт написав Другий концерт для фортепіано з оркестром «Es-dur» (1818), кантату “Перший день весни” (1827), низку камерних, вокальних та інструментальних творів.

Ольга Ліцкевич

Фото: «Видавництво Старого Лева»

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я