Для марафону кримськотатарської Вікіпедії вже написано понад 500 статей — Сейтхалілєв

0

До 15 липня тривав онлайн-марафон із наповнення Вікіпедії — «Serbest Entsiklopediya: Пишемо кримськотатарську Вікіпедію». Наступний марафон стартує восени цьогоріч. Узяти участь зможе кожен охочий. Єдина умова — знання кримськотатарської мови. 

Як повідомив crimea.suspilne.media заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Снавер Сейтхалілєв, залучення та об’єднання молоді та носіїв — початок 10-річного шляху розвитку мови.

“Це важливо для створення потенціалу автоматичного перекладу. Якщо брати історію розвитку кримськотатарської Вікіпедії, то перший стрибок був у 2014 році у написання кількості статей, і зараз — це другий стрибок. Ми робимо другий рекорд в історії Вікіпедії”, — сказав він.

Сейтхалілєв також додав, щонайменше десятьох найактивніших авторів чекають сувеніри та матеріальні призи.

Вікіпедія кримськотатарською існує вже 13 років. За цей час у ній з’явилось 10 тисяч статей. У рамках марафону планувалось написання ще тисячі статей, а також сотні статей на теми окупації Криму.

За словами Аліни Бондаренко, марафон допоможе тим, хто вивчає кримськотатарську мову, тому що наразі бракує в мережі інтернет-ресурсів цією мовою. Марафон стане слушним кроком для розвитку і популяризації цієї мови в Україні.

Аліна Бондаренко. Джерело: facebook.com

Бондаренко вивчає кримськотатарську мову останні 5 років. Вона переклала понад 40 статей для наповнення Вікіпедії на цій мові. 

“Я обирала теми саме зі ста статей, які стосуються кримськотатарських тем та українських, тому що там теж були статті про постатей, важливих для Криму, і географічні об’єкти, і міжнародні організації”, — зазначила авторка.

Координатор програм ГО «Вікімедіа Україна» Роман Процюк повідомив, що вони вже давно допомагають у розвитку кримськотатарського мовного розділу і цей марафон дуже гарна можливість змотивувати людей долучатись до наповнення Вікіпедії цією мовою.

“Вікіпедія — це найбільша у світі онлайн-енциклопедія вільних знань. Безкоштовна, не бере грошей за доступ, не продає рекламу, є потужною базою вільних знань, яка корисна всьому людству”, — пояснив він.

Роман Процюк. Джерело: facebook.com/Олена Ангелова/Студії живої історії

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я