«Дні української музики у Варшаві»

0

У контексті повної відсутності української музики в польських культурних установах головною метою фестивалю «Дні української музики у Варшаві» є презентація для польського слухача української академічної музики різних століть та жанрів, починаючи від найстаріших зразків хорового співу до найсучасніших надбань наймолодшого покоління українських композиторів.

Про це повідомляє day.kyiv.ua.

Цього року «Дні», засновані фондом «Pro Musica Viva» у 1999 році, вже відбуватимуться всьоме: у Варшаві з 4 по 11 вересня. Творцем та художнім директором від початку існування фестивалю є Роман Ревакович – диригент, який багато років будує польсько-українські культурні зв’язки.

Треба відмітити, що до 2019 року фестиваль відбувався нерегулярно. Від 5-ї едиції організатори вирішили переформатувати захід на щорічну імпрезу, в чому допомагає трирічна дотація міста Варшави, яка забезпечує часткове фінансування фестивалю 2020-2022. Кілька років фестиваль підтримують польські установи: товариство захисту авторських прав «ZAiKS», спілка «Magovox» та товариство захисту авторських прав виконавців «Stoart». Цього року Фонд починає співпрацю з Українським інститутом, який заснований три роки тому та покликаний для промоції української культури у світі та корпорацією «Оболонь».

Вагоме місце у програмі фестивалю завжди займають корифеї української музики — Борис Лятошинський, Валентин Сильвестров і Євген Станкович. З єдиним виключенням, коли у програмі 5-го фестивалю виконувалася також музика Вітольда Лютославського. Зазвичай же, правилом програми є презентація виключно української музики.

В якості виконавців на Дні української музики у Варшаві зазвичай запрошуються українські та польські колективи і солісти. Організатори в цей спосіб заохочують польських виконавців знайомитися з українською музикою. За роки існування фестивалю участь у ньому взяли, між іншим, перші оркестрові колективи Польщі — Польський оркестр «Sinfonia Varsovia» та Оркестр Національної філармонії у Варшаві, Національний симфонічний оркестр України, Національна капела України «ДУМКА», Національний ансамбль солістів «Київська камерата».

Дні української музики у Варшаві  завжди мають позитивний резонанс. Так, рецензенти писали, що «заходи на такому високому художньому рівні, як «Дні української музики у Варшаві» не тільки інформують про те, що відбувається за «межею», але також збагачують не таке вже й багате музичне життя у Польщі».

Перший концерт представить у головному варшавському костелі – Архікафедральному соборі Св. Івана Хрестителя українську хорову музику від XVII ст., включаючи твори Дилецького, Березовського та Веделя.

У виконанні струнного квартету прозвучать твори корифеїв української музики Валентина Сильвестрова та Євгена Станковича поруч із творчістю молодших композиторів – Золтана Алмаші та Олексія Ретинського.

Оркестровий концерт покаже творчість українських композиторів, які вже ствердили свою вагомість на українській музичній сцені: Володимира Загорцева, Олега Киви, Ігоря Щербакова, Володимира Рунчава та Олександра Козаренка. Два останні концерти відбуватимуться в Концертній студії Польського радіо ім. Вітольда Лютославського.

«Фестиваль, який організовує Роман Ревакович, є сьогодні, безперечно, найважливішою у Польщі подією, присвяченою українській класичній музиці, яка дає польській публіці унікальну можливість познайомитися з творчістю сучасних українських композиторів. Цьогорічний захід я вважаю дуже вдалим – як і щодо підбору репертуару, так і високої якості виконання», — написав після фестивалю 2019-го Павло Маркушевський.

Ольга СТЕЛЬМАШЕВСЬКА

Фото надане організаторами фестивалю

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я