Дні Володимира Свідзінського на Хмельниччині

0

Хмельницький обласним літературний музей та обласна організація Національної спілки письменників України провели низку заходів з  відзначення 130-річчя від дня народження видатного поета, людини трагічної долі Володимира Свідзінського.

Перед цим директор музею та голова Хмельницької ОО НСПУ Василь Горбатюк разом з дослідницею життя і творчості Володимира Свідзінського, доктором філологічних наук, професором, членом НСПУ Елеонорою Соловей (м. Київ) та доцентом, завідуючим кафедрою української літератури і компаративістики Кам’янець-Подільського національного університету Олегом Рарицьким разом з групою письменників Вінниччини взяли участь у подорожі місцями перебування поета на Східному Поділлі.

На Хмельниччині ж першим місцем вшанування Володимира Свідзінського стали села Гнатівці та Моломолинці Хмельницького району, де минули дитинство й отроцтво майбутнього поета. На свято в сільський будинок культури зібралися учні Гнатовецької ЗОШ I-III ступенів, жителі сіл. Перед ними виступили та розповіли про творчість славетного земляка письменники – Елеонора Соловей, Василь Горбатюк (до речі, родом із Гнатовець) та Михайло Цимбалюк (родом з Моломолинець).

Учні місцевої школи підготували та представили літературну композицію за творчістю Володимира Свідзінського. Музичне оформлення заходу забезпечували працівники Хмельницького районного будинку культури. Директор Хмельницької районної бібліотеки Зоя Філіпенко представила присутнім книжково-документальну виставку «Володимир Свідзінський – син Поділля», а також презентувала спільне видання обласного літературного музею та Хмельницької районної бібліотеки – книгу Володимира Свідзінського «Там, на рідній межі…».

Наступним заходом стала презентація нового видання творів письменника «Тай-зілля», яку було проведено у Хмельницькому обласному літературному музеї.

На захід завітали учні Хмельницького спеціалізованого ліцею-інтернату поглибленої підготовки в галузі науки, працівники обласних та міської бібліотек.

Директор літературного музею Василь Горбатюк розповів присутнім про складний та трагічний життєвий шлях поета. Письменник Михайло Цимбалюк поділився своїми надбаннями з дослідження біографій священиків села Моломолинці  попередників Євтимія Свідзінського, батька поета.

Професор, доктор філологічних наук, дослідниця та упорядник спадщини письменника Елеонора Соловей  представила нове видання «Тай-зілля», яке було підготовлено саме до знаменної дати. Елеонора Степанівна повідала про свою роботу над відновленням із забуття творчої спадщини Володимира Свідзінського. 

Наступного дня заходи із вшанування пам’яті Володимира Свідзінського проходили у Чемеровецькому районі.

На літературний урок, який відбувся  у районній бібліотеці прийшли учні місцевих шкіл. Завдяки виступам Е.С. Соловей та В.І. Горбатюка вони поринули у світ творчості поета, дізналися про його життєвий шлях.

Другий захід на Чемеровеччині було проведено у Зарічанській ЗОШ I-III ст. ім. В. Свідзінського. Виступили Елеонора Соловей і Василь Горбатюк. Учні місцевої школи підготували літературну композицію за творчістю поета.

Ще одним місцем відзначення 130-річчя з дня народження Володимира Свідзінського на Хмельниччині стало представлення літературно-музичної композиції «О саде мій, я знов твій гість» у Кам’янець-Подільському коледжі культури і мистецтв.

Завершальним етапом маршруту слідами поета стала відкрита лекція у Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка, присвячена актуальним проблемам відновлення життєпису поета і перспективам створення його наукової біографії (Елеонора Соловей). Бібліотека університету представила виставку книг Володимира Свідзінського та видань про нього.

 

Людмила Данилюк,

заступник директора Хмельницького обласного літературного музею

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я