До Дня Української Державності в Національному музеї літератури України відкрилася літературно-мистецька виставка «Слово нескорених»

0

Про це йдеться на сторінці Національного музею літератури України у фейсбуку.

Виставка засвідчує незламність духу нашого народу, відтворену в новочасній літературі: в поезії, прозі, публіцистиці. Твори, написані протягом п’яти місяців всенародного спротиву і збройної боротьби українського воїнства проти окупантів-терористів, складають її основу.

Це різножанрові, різнотематичні твори про війну, героїв-захисників вітчизни, волонтерський рух, про героїзм і звитягу, про жертовність і самопосвяту, про долю дітей у час воєнного лихоліття, про вимушених переселенців.

Тут і переклади знакових творів іноземними мовами, що вже здобули визнання за кордоном. Деякі твори навіть у цей складний час вийшли окремими виданнями, значна частина поезії представлена в антологіях, збірниках. Експонуються антології «Поезія без укриття» (упорядник Надія Гармазій), «Весна озброєна» (упорядник М.Сидоржевський), вірші з підготованої до друку Ю. Ковалівим антології одного вірша «Поетичні джавеліни», тощо.

І нині серед захисників чимало учасників війни 2014 – початку 2022 років. Їхні найкращі твори, що побачили світ за останні 8 років, також експонуються на виставці.

Окремі розділи присвячені творчості видатних письменників, які силою слова утверджують незборимість українського народу: Ліни Костенко, Оксани Забужко, В.Герасим’юка, Наталки Поклад, С.Жадана, Ю.Андруховича, Мар’яни Кіяновської, Д. Чистяка, С.Асєєва, Л.Горлача, ін.). Особливі емоції викликають вірші, рукописи неопублікованих творів письменників, які воюють на передовій: Б.Гуменюка, О.Хоменка, М.Байдюка, І.Астапенка, В.Тимчука, О.Бородая, ін.

На жаль, серед письменників уже є і загиблі: Сергій Скальд, Юрій Рудь, Ілля Чернілевський. Експонуються їхні твори та меморіальні речі. Поряд із ними, як свідчення варварства, уламки зброї загарбників. Вражають світлини наших майстрів слова зі зброєю в руках на передовій. Ці фото вже стали документами доби. Віщі рядки промовляють до нас зі стилізованих аркушів як доповнення до візуального ряду відомих художників, які побачили і відтворили Україну в поворотних моментах історії.

Запрошуємо всіх, хто хоче відчути, що Україна є і завжди буде, що в її обороні стоїть Слово.

Фото — Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я