Два науковці Прикарпатського університету – лауреати премії імені Леся Мартовича

0

Днями у рамках відзначення 150-літнього ювілею від дня народження відомого українського письменника Леся Мартовича на його батьківщині, в селі Торговиця на Городенківщині, відбулося літературно-мистецьке свято.

В урочистому зібранні взяли участь представники громади, місцевої влади, письменники, мистецькі колективи, науковці Прикарпатського університету. Традиційним моментом урочистостей було вручення щорічної премії імені Леся Мартовича.

Про це пише “Галка” з посиланням на сайт університету.

Цьогоріч лауреатами премії стали двоє науковців Прикарпатського університету:

– у номінації «Історичне краєзнавство» – Цепенда Ігор Євгенович – доктор політичних наук, професор, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Йому присвоєно премію за особистий вклад у дослідження та популяризацію історії та етнографії Покуття, вивчення проблеми Українсько-Польського переселення 1944-1946 років, історії національної освіти в Західній Україні 1919-1939 років, за дослідження діяльності Покутської трійці – Василя Стефаника, Леся Мартовича, Марка Черемшини, за організацію Всеукраїнських наукових конференцій із життя і діяльності видатних покутян;

– у номінації – «Літературна діяльність» – Баран Євген Михайлович – відомий український письменник, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Він отримав премію за значний внесок у розвиток української літератури.

Під час нагородження голова Городенківської ОТГ Богдан Кобилянський відзначив, зокрема, велику роль Прикарпатського університету в розвитку культури, науки, утвердження національних цінностей на Покутті, вшанування пам’яті видатних представників покутського краю.

Ігор Цепенда у своєму вітальному слові, передусім, привітав земляків Леся Мартовича та побажав процвітання громаді, а також підкреслив актуальність і значущість творчості письменника, відзначив великий талант Леся Мартовича невтомно працювати для утвердження українства і об’єднувати людей.

«От і сьогодні, – відзначив ректор, – постать письменника об’єднує мешканців і численних гостей громади, науковців, письменників і показує, приклад невтомної праці у контексті розвою національної свідомості».

Під час свята у своєму виступі багатогранність постаті Леся Мартовича та його вплив на розвиток української літератури акцентував Євген Баран.

Велику роль творчості видатного письменника-сатирика в українській історії, літературі та культурі відзначив у вітальному слові професор Василь Марчук.

У ході літературно-мистецького свята також відбулось урочисте покладання квітів до пам’ятника письменнику та екскурсія Літературно-меморіальним музеєм Леся Мартовича.

На згадку про відзначення 150-річного ювілею учасники заходів висадили дерева на території Торговицького ліцею Городенківської міської ради.

Олександр Костинюк

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я