Фільм про Мустафу Джемілєва «Киснева станція» вийде на екрани у 2022 році

0

У 2022 році на екрани вийде фільм про Мустафу Джемілєва «Киснева станція», який розповість про один із переламних епізодів у його житті. У День кримськотатарського прапора знімальна група поділилася подробицями роботи над стрічкою.

Це вже другий повнометражний ігровий фільм Івана Тимченка за сценарієм Михайла Бриниха, заснований на ретельному дослідженні документального матеріалу. Робота над проєктом почалася п’ять років тому після знайомства творчої групи особисто з Мустафою Джемілєвим.

Протягом року тривали інтерв’ю з паном Мустафою, у яких він докладно розповідав про своє життя, свою боротьбу, друзів і ворогів. Надзвичайно цінними були також спогади його дружини, пані Сафінар. Один із вагомих наскрізних мотивів фільму — глибока та зворушлива особиста історія, яка познайомить глядачів із цілком несподіваним боком життя лідера кримськотатарського народу.

У сюжетній основі стрічки — один із переламних епізодів у житті незмінного лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Йдеться про події літа 1980-го року, коли він відбував чотирирічне заслання у якутському селищі Зирянка, де працював на кисневій станції.

Бекстейдж зі зйомок фільму "Киснева станція"

Бекстейдж зі зйомок фільму «Киснева станція»

«Щодня він наповнює киснем іржаві балони і котить їх на причал. Це монотонна та виснажлива робота, і в ній він уподібнюється до міфологічного Сізіфа. Це не перше й не останнє його ув’язнення, і здається, що триватиме воно безкінечно…», — ідеться в описі стрічки.

Творці фільму пропонують нове прочитання однієї з ключових метафор у світовій культурі — марна Сізіфова праця. Сізіф тут — радянський дисидент, який продовжує боротьбу в безнадійній ситуації. Та, зрештою, перемагає, не в останню чергу завдяки власній незламності, наполегливості, глибокій мотивації й віру у власний народ. Так, дисидент і багаторічний політв’язень Мустафа Джемілєв стає лідером цілого народу.

«В історії Мустафи Джемілєва мене зацікавила саме ось ця міфологічна, екзистенційна проблематика. Колись Альбер Камю намагався відповісти на запитання: чи може Сізіф бути щасливий? У яку саме мить Сізіф здатен відчути і зрозуміти, що таке щастя? Власне, сценарій фільму «Киснева станція» і почався як спроба знайти відповідь на це питання — завдяки життєвому прикладу Мустафи Джемілєва», — підкреслює сценарист фільму, відомий український письменник Михайло Бриних.

«Про що цей фільм? Про сильну внутрішню свободу. Але водночас — це й історія кохання, бо як інакше?», — розповідає режисер фільму Іван Тимченко.

Фільм про Мустафу Джемілєва "Киснева станція" вийде на екрани у 2022 році

За його словами, ідея фільму народилася з болісного усвідомлення, що українці небагато знають про боротьбу кримськотатарського народу за своє право повернутися на рідну землю і про те, хто такий Мустафа Джемілєв.

«Сьогодні це дуже актуальна для нас історія, і це історія перемоги, яка надихає. Так, у нас зараз недостатньо військової потуги, щоб змусити Росію забратися геть з окупованих українських територій, але от саме ця модель поведінки, модель опору, яку обрав свого часу Мустафа Джемілєв, — це те, чого Росія та всі інші тоталітарні країни бояться найбільше», — пояснює Тимченко.

Світлана Соловйова, продюсерка фільму, зізнається, що кінострічка вже на стадії підготовки стала своєрідним лакмусовим папірцем, який показав актуальні нині проблеми сприйняття трагедії кримськотатарського народу у світі:

«У нас багато хто вважає, ніби за кордоном усі все знають про трагедію кримських татар і про боротьбу Мустафи Джемілєва. Сьогодні, коли ми відзначаємо День кримськотатарського прапора, слід визнати, що цей оптимізм сильно перебільшений і перед нами ще величезна робота — доносити це знання! Навіть у процесі пошуку партнерів для цього проєкту я переконалася, що питання окупованих територій для багатьох наших сусідів, на жаль, — незручні й неприємні, бо всі вони мають взаємини з Росією і не хочуть їх утратити, хоч що б вони декларували. У нашому фільмі ми принаймні можемо називати речі своїми іменами, бо добро і зло таки мають свої імена».

Команда фільму "Киснева станція"

Команда фільму «Киснева станція»

Знімальний процес планують завершити до осені 2021 року. Навесні 2022 року фільм розпочне своє фестивальне життя, а наприкінці року його зможуть побачити українські глядачі.

Що відомо

  • Фільм «Киснева станція» створює досвідчена міжнародна команда. Режисер Іван Тимченко, сценарист Михайло Бриних та продюсерка Світлана Соловйова раніше працювали над потужним фільмом «Іловайськ» — військової драми, яку високо оцінили за оригінальний, нешаблонний стиль.
  • Оператор Томас Стоковскі є відомим у Європі фахівцем, а композитор фільму Джун Міяке працював над музикою до фільмів режисерів Віма Вендерса та Олівера Стоуна.
  • Роль Мустафи Джемілєва виконав Борис Орлов. Акторський склад фільму: Христина Дейлик, Віктор Полторацький, Василь Кухарський, Едем Ібадуллаєв та інші.
  • Стрічка створюється за підтримки Державного агентства України з питань кіно і Міністерства культури та інформаційної політики України.

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я