Голова НСПУ звернувся до прем’єр-міністра України з приводу зменшення фінансування Книжкової палати України

0

Голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський звернувся до  прем’єр-міністра України  Дениса Шмигаля з приводу зменшення фінансування Книжкової палати України, що може негативно вплинути на роботу цієї Державної наукової установи.

Нижче – текст звернення голови НСПУ.

Прем’єр-міністру України

Денису ШМИГАЛЮ

Вельмишановний Денисе Анатолійовичу !

Національна спілка письменників України глибоко стурбована щодо критичного стану з фінансування Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», яка 24 січня відзначила 102 роки.

Фактично вперше за роки свого існування Книжкова палата не отримала достатньо коштів для виконання функцій, визначених ст. 27 Закону України «Про видавничу справу».

Хочемо зазначити, що Книжкова палата України є Центром національної бібліографії, Головною організацією зі статистичного обліку видань, Державним архівом друку.

Вона виконує функції Національного агентства ISBN/ISMN/ISSN, а також є відповідальною за методичне забезпечення впровадження в Україні Універсальної десяткової класифікації як міжнародної класифікаційної системи.

Фонд Державного архіву друку є найповнішим, упорядкованим зібранням видань, опублікованих на терені України з 1917 р. й донині.

Він якнайкраще відображає всі зміни у суспільному житті країни, найважливіші історичні віхи, минуле й сучасне нашого народу: визвольний рух і революційні події, громадянську і Велику Вітчизняну війни, роки репресій, формування національної свідомості, етапи розвитку суспільства й держави, розбудову незалежної України.

Щорічно архівний фонд поповнюється орієнтовно на 150 тис. примірників видань, інформацію про які відображено в державних бібліографічних покажчиках.

Якщо питання фінансування не буде вирішено вчасно, то через декілька місяців Книжкова палата не зможе приймати нові надходження.

Відсутність фінансування позбавляє можливості провести ремонт приміщень, закупити стелажі для розміщення нових надходжень, платити заробітну плату співробітникам Книжкової палати.

Проблеми, порушені в цьому зверненні до Вас, є нагальними і критично важливими.

Враховуючи наведене, переконливо просимо Вас утрутитися в цю непросту ситуацію та вжити відповідних дієвих заходів щодо повного фінансування цієї стратегічно важливої державної установи.

З повагою,

Голова Національної спілки письменників України

Михайло Сидоржевський

Джерело: litgazeta.com.ua.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я