Хмельницькі театрали виграли грант на постановку двох п’єс

0

Одну з них покажуть глядачам уже найближчим часом. Про це повідомляє ye.ua.

У грудні 2020 року Хмельницький обласний академічний музично-драматичний театр імені Михайла Старицького виборов грант Українського культурного фонду «Інституційної підтримки закладам культури в часи кризи». Завдяки залученим коштам театралам удасться профінансувати дві вистави-прем’єри, які глядачі побачать уже найближчим часом. Загалом ідеться про 277 тисяч гривень.

«Ми виграли грант інституційної підтримки. У тяжкі часи пандемії Український культурний фонд підтримує різні  культурні інституції. Таким чином ми отримали фінансування на дві вистави — молодого режисера Дмитра Обєднікова «Очі блакитного собаки» та вистави за п’єсою Михайла Старицького «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці», — розповідає головний режисер обласного театру Дмитро Гусаков.

За його словам, перша вистава, яку побачать глядачі наприкінці цього місяця, поставить переможець лабораторії «СТРУМ»,  режисер Дмитро Обєдніков. Своєрідний творчий конкурс молодих режисерів відбувався у жовтні минулого року.Тоді на розгляд журі було представлено п’ять постановок, із яких експерти обрали одну найвдалішу, на їхній позір. Головним призом для режисерів-переможців була можливість поставити заявлену на конкурс виставу на сцені обласного театру.

«Усі роботи, представлені на лабораторії, мали високу художню цінність, але ми дійшли до висновку, що за багатьма критеріями перемогла п’єса «Очі блакитного собаки». Плануємо, що наш театр стане стартовим майданчиком для молодих режисерів і вже цьогоріч відбудеться ще одна така лабораторія. До речі, на конкурс грантів Українського культурного фонду подали роботу ще одного фіналіста театральної лабораторії «СТРУМ» Дмитра Леончика. Можливо, і його виставу побачать хмельничани», — додає Дмитро Гусаков.

Ще одну п’єсу, яку поставлять завдяки залученим коштам від УКФ – «Ой не ходи, Грицю, та й на вечорниці», зрежисує сам Дмитро до 90-ліття обласного театру та 180-ої річниці із дня народження Михайла Старицького, ім’я якого носить заклад культури. Покажуть її у березні цього року.

Наталя ГАРМАТЮК

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я