«Імені Виговського». На Сумщині презентували новий фільм

0

У Сумах відбувся допрем’єрний показ науково-документального фільму «Імені Виговського» українського режисера Олега Володкевича. Символічно презентація фільму відбулася до 362-ї річниці Конотопської битви. З великим задоволенням поряд з іншими почесними гостями кінострічку переглянули і військовослужбовці Сумського гарнізону.

Про це повідомляє armyinform.com.ua.

В основі картини – історичні події, пов’язані з перемогою у Конотопській битві. У той час козацько-татарське військо, очолюване гетьманом Іваном Виговським, зняло двомісячну облогу Конотопа і здобуло блискучу перемогу над московським військом, що переважало за чисельністю.

У фільмі чітко окреслені дві паралелі. По-перше історична ‒ боротьба гетьмана Івана Виговського під час війни 1659 року та сьогодення російсько-української війни на Сході України. Так, кадри фільму з військовими окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського перехрещуються з історичними подіями часів Конотопської битви. Їх поєднує збройна боротьба за волю й незалежність України, при цьому і ворог у них єдиний.

Над створенням кінострічки працювала кіностудія «Кінематографіст» Національної спілки кінематографістів України. Водночас фільм був зроблений на замовлення Міністерства культури України.

Ідея створення належить письменникові та сценаристу Богданові Жолдаку, а головну роль зіграв актор Віталій Степанець. Робота над стрічкою тривала вісім місяців, а зйомки відбувались у квітні-травні 2019 року на Сумщині, зокрема, на місці розташування Конотопської фортеці та на полі бою, де тривала битва.

До роботи над картиною залучили багато відомих постатей, зокрема, українських істориків Олексія Сокирка, Анатолія Бульвінського та Кирила Галушка, музиканта Тараса Компаніченка, письменницю і публіцистку Оксану Забужко, краєзнавців Шаміля Акічева та Олега Корнієнка, українських військових тощо.

На майбутнє організатори запланували презентаційний показ фільму в Конотопі, а надалі й в інших куточках Сумщини та всієї України.

Фото Олександра Бондаренка

Ігор Березинський

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я