Історики встановили імена 159 нацистів, причетних до вбивств євреїв у Бабиному Яру

0

Наукова робоча група, створена меморіальним центром Голокосту “Бабин Яр” до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, випустила першу частину розлогого дослідження щодо тих, хто вбивав українських євреїв 29 та 30 вересня 1941 року. Тоді лише за два дні в Бабиному Яру розстріляли щонайменше 33 771 людину.

Про це повідомляється на сайті центру.

Встановлено, що це були люди з усієї Німеччини й інших країн, що перебували під нацистським контролем. Їм було від 20 до 60 років. Деякі були освіченими, інші ‒ ні. 

“Нова інформація, яку оприлюднив Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», детально описує біографії та свідчення командирів і рядових солдатів, які вбивали євреїв, жінок і дітей, молодих та старих у Бабиному Яру”, – ідеться в повідомленні.

“Одні вбивали, інші забирали євреїв із їхніх будинків, треті забирали їхні речі та багаж. Одні давали зброю, а інші подавали бутерброди, чай і горілку вбивцям. Усі вони винні в масовому злочині. Кожний, хто був якимось чином причетний, прямо чи опосередковано, має бути визнаним винним”, – сказав щодо цього голова академічної ради центру Патрік Дебуа.

На фото: Отто Раш,  49 років. Один із нацистських солдатів, які вбивали євреїв у Бабиному Яру

Більшість із цих людей після війни жили нормальним життям. 

Незважаючи на зізнання, докази та свідчення, які були надані ще в 1960-х роках деякими нацистськими солдатами, які скоїли вбивства, лише невелику частину з причетних судили за їхні страшні злочини. Було засуджено кількох есесівців (Пауль Блобель, Куно Каллсен, Август Гефнер, Адольф Янсен і Крістіан Шульте) та один поліцейський (Енгельберт Кройцнер).

Патрік Дебуа додав, що дослідження Меморіального центру є сигналом: «Якщо ви сьогодні братимете участь у геноциді чи масовому злочині проти людства, ви будете нести відповідальність».

Повний список імен знаходиться на сайті центру.

Нагадаємо, наприкінці вересня 1941 року німецькі окупанти почали масово розстрілювати єврейське населення Києва. Тільки за два дні в Бабиному Яру було вбито 34 тис. євреїв. Загалом за три роки окупації тут закатували щонайменше 100 тис. осіб.

Джерело: svitua.org.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я