Італійці запустили онлайн-архів живопису, який ілюструє «Божественну комедію»

0

На честь 700-річчя з дня смерті Данте італійці запустили онлайн-архів живопису, який був створений під впливом його твору «Божественна комедія». За всі ці роки кількість таких робіт просто безмежна.

Як ідеться на сайті Open culture, ці роботи почали з’являтися за десятки років після смерті поета, і це продовжується навіть у наш час.

На щастя, для істориків мистецтва та дослідників творчості Данте відтепер існує Divine Comedy Digital — чудово оформлена база даних, яка об’єднує ці твори мистецтва – розповсюджені по всьому світу – разом в одному віртуальному місці.

За лічені хвилини ви зможете ознайомитися з ілюстраціями до «Божественної комедії», про які ви ніколи не чули, – від «Чудової гори» Сальвадора Далі (1950 рік) до гравюр 1544 року, які ввійшли до упорядкованого Алессандро Веллутелло аналізу творчості Данте.

Сайт дозволяє не лише вивчати вже наявні мистецькі роботи, але й пропонувати свої. Творці переконані: у 17-18 столітті їх було набагато більше, ніж їм поки вдалося зібрати.

Що відомо

  • У 1951 роки під час підготовки до святкування 700-річчя від дня народження Данте італійський уряд замовив Сальвадору Далі серію ілюстрацій до нового видання «Божественної комедії».
  • На жаль, через політичні суперечки замовлення згодом скасували. Проте художник, який із дитинства був прихильником «Божественної комедії», вирішив довести справу до кінця.
  • За кілька років митець намалював 100 акварелей: по одній до кожної зі 100 пісень «Комедії», по-своєму інтерпретувавши кожен момент. Кожна гравюра має окрему назву, вигадану Далі.

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я