Івано-Франківщина розпочала відзначення 150-річчя Василя Стефаника

0

Різноманітними заходами на Прикарпатті розпочали відзначення 150-річчя класика української літератури, майстра психологічної прози Василя Стефаника. Про це пише golos.com.ua.

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, що в Коломиї, 11 травня відбулася святкова Академія, на якій із тематичними доповідями виступили гендиректор Ярослава Ткачук, старша наукова співробітниця Інституту народознавства імені Івана Крип’якевич доктор філологічних наук Наталія Мочернюк, а також викладач Коломийського навчально-наукового інституту, лауреат літературної премії імені В. Стефаника, кандидат філологічних наук Микола Васильчук.

Цього ж дня в Прикарпатському національному університеті імені Стефаника за сприяння та підтримки ректора ПНУ Ігоря Цепенди відбувся фінал комп’ютерної гри-вікторини «Шлях Василя Стефаника». В Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» змагалися дванадцять команд із навчальних закладів області. За змаганнями можна було спостерігати віртуально.

Учні отримали дипломи та цінні подарунки, а їхні педагоги — сертифікати з підвищення кваліфікації на тему «Використання комп’ютерних технологій на уроках української мови та літератури. Комп’ютерна гра-вікторина «Шлях Василя Стефаника».

Треба сказати, що в першому етапі обласного онлайн-турніру комп’ютерної гри-вікторини «Шлях Василя Стефаника» взяли участь 78 команд. Головний персонаж — карпатська рись, яка є символом ПНУ, ставить кожному учаснику 20 запитань. Змагання відбувалися під супровід автентичної покутської музики.

На 12 травня в Меморіальній кімнаті Андрія Чайковського Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського призначені літературні читання «Василь Стефаник: наближення». В заході візьмуть участь студенти й викладачі Коломийського навчально-наукового інституту та музейники.

Основні ж ювілейні заходи відбудуться 14 травня, у день 150-річчя Василя Стефаника. Насамперед — у Меморіальному музеї письменника, що в його рідному селі Русів Снятинської територіальної громади, а також у Снятині, Івано-Франківську та Києві. Пошанують класика в навчальних закладах та бібліотеках Прикарпаття.

Людмила СТРАЖНИК

Івано-Франківська область

Фото надано автором

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я