Юрій Макаров — про номінантів Шевченківської премії-2022: «У передчутті відкриття феноменів»

0

Опубліковано перелік літературно-мистецьких творів, висунутих на здобуття Національної Шевченківської премії у 2022 році, – найвищої в Україні творчої відзнаки за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Комітет премії завершив приймати документи 29 жовтня, і вже на сайті перелічені ті, хто бере участь у першому турі конкурсного відбору.

Голова комітету Шевченківської премії Юрій Макаров в ефірі «Радіо Культура» розповів, коли відбудеться перший тур конкурсу, чи складно буде робити цьогорічний вибір членам комітету та що є найголовнішою функцією премії.

Почнімо з тих, хто все ж таки пройшов перший тур. Ми можемо так говорити, правильно?

Ні, ми не можемо так говорити, тому що вони лише подалися. Це ще нічого не означає. А далі будемо дивитися. Десь 24 листопада у нас буде перше засідання, де займемося селекцією більш-менш. Тому що наразі я нічого не можу коментувати, крім того, що є певні кандидати.

Я в передчутті багатьох приємних речей, починаючи від того, що це справді інколи бувають відкриття феноменів, бо, виявляється, що коли ти крутишся на цьому майданчику, то більш-менш усіх знаєш.

Крім того, члени комітету та його експерти мають право представляти кожен по одному зі своїх кандидатів в номінації незалежно від свого профілю. І майже половина членів комітету скористалися такою нагодою і висунули своїх фаворитів.

В усякому разі я можу обіцяти, що свята взаємного поклоніння не буде. У нас дуже колючий склад комітету.

А є нова номінація, так? «Літературознавство і мистецтвознавство», якщо не помиляюсь.

Так. Ця номінація колись була, потім її вилучили. Хто це зробив, з яких міркувань — не уявляю. Але те, що вона знову з’явилася і фактично з нашої ініціативи, це величезний плюс, тому що нічого особистого, але я перераховую тих авторів, які подалися цього року. Значить, Григорій Грабович «Переосмислюючи Тичину», Тарас Лютий, Аліса Ложкіна, Дмитро Горбачов. Ви розумієте, які це постаті. Можливо, найважливішою функцією премії є нагадати українцям, що серед них живуть гіганти, яких варто поважати і якими варто пишатися. Якось так.

Відкривати ці твори і дослідження, які вони роблять.

Не всі будуть читати вочевидь Григорія Грабовича. Але опублікувавши свою розвідку про Шевченка, він щось сунув у наших мізках і при тому, що прочитали його максимум кілька тисяч людей. Але вплинуло це на цілу націю. Це так працює.

Під час першого туру скільки претендентів має відсіятися?

Я не пам’ятаю, щоби там були якісь точні критерії. Під час першого туру ми відсіюємо те, що потрапило в цей список як випадкове. Обов’язково і неодмінно щороку здебільшого це з’являється в літературі. З’являються люди, які у своєму житті видали кілька поетичних збірок і після цього відразу подаються на Нобеля. Оскільки, можливо, вони не знають іноземних мов, то як можливий варіант подаються на Шевченківську премію. І з усієї поваги до їхніх амбіцій, це просто треба відрізати, відсіяти на першому етапі, щоби воно не заважало сприймати картину. Так що в цьому сенсі функції першого туру всього лише санітарні.

Що відомо

  • Шевченківська премія — найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Премію вручають із 1961 року до Дня народження Тараса Шевченка (9 березня).
  • У 2019 — 2020 році премію «перезавантажили»: оновився склад комітету, критерії відбору лауреатів, змінився дизайн нагороди.
  • Шевченківська премія отримала нагороду світової дизайн-премії Red Dot Award. Це перша премія за бренд, отримана Україною. І це перша в світі культурна інституція, що отримала нагороду за бренд.

Про лауреатів Шевченківської премії 2021

9 березня Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив переможців. Їхні імена — за посиланням.

Зокрема,Шевченківську премію у 2021 році в номінації «Література» отримала письменниця Оксана Луцишина за роман «Іван і Феба».

В інтерв’ю «Суспільне. Культура» вона розказала про своє ставлення до найвищої мистецької нагороди України; як трактує короткий список, в якому опинилася; чому для неї важливо бути першою жінкою письменницею-лауреаткою із Закарпаття та чи пов’язує вона себе з традицією закарпатського художнього письма.

Наталія Рудюк – художниця по костюмах, яка вже понад 40 років працює у театрі імені Франка. У 2021 році вона разом із режисером-постановником Сергієм Маслобойщиковим та композитором і актором Олександром Бегмою отримала Шевченківську премію у номінації «Театральне мистецтво» за виставу «Verba», поставлену за мотивами драми-феєрії Лесі Українки. Читайте інтерв’ю з нею: «Перші ескізи до спектаклю «Verba» зрозуміли не всі».

У номінації «Візуальне мистецтво» нагороду отримав художник Борис Михайлов із проєктом «Випробовування смертю», який експонується і як фотоінсталяція, і як відеопроєкція. Павел Гудімов в ефірі «Радіо Культура» розповів про творчість художника.

Людмила Ляхевич

Джерело: suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я