Київ: у Будинку кіно відбувся показ анімованих історій про жителів Криму і Донбасу

0

У Києві в Будинку кіно в середу, 2 червня, відбувся показ проєкту «Всі, хто хотів, поїхали?», що складається з 10 анімованих історій про жителів Криму і Донбасу, які з тієї чи іншої причини не змогли виїхати з анексованої та непідконтрольної території. Про це повідомляє ua.krymr.com.

Як уточнюється, проєкт створювався приблизно рік.

«Ми хотіли зібрати історії реальних людей, аби показати, що люди, які не їдуть зі свого дому після окупації, не завжди зрадники. Ми змінили імена деяких героїв, щоб не наражати їх на небезпеку. Іноді дім – це набагато важливіше, ніж ми думаємо, поки не втратимо його», – розповіла на презентації правозахисниця правозахисного центру «ZMINA»Олена Луньова.

Серед анімованих історій – серія про дружину кримськотатарського ув’язненого, Сейрана СалієваМуміне, і їхню сім’ю. За словами режисера анімації Анастасії Фалілеєвої, під час підготовки серії про Муміне в Південному окружному суді міста Ростова-на-Дону відбувався судовий процес над її чоловіком і ще сімома фігурантами другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

«Загалом у проєкті в анімаційному серіалі зображалася моя історія. Але мені здається, що вона не суто моя. Це історія всього кримськотатарського народу, яка у вигляді вже гібридної депортації повторилася знову. Зараз у Криму розвивається історія злочину проти всього народу. І зараз ми, перебуваючи в Криму, своєю маленькою спільнотою, віримо, що happy end обов’язково настане. Я дякую всій творчій команді, яка показала і мій внутрішній стан, і стан більшості кримських татар зараз, які живуть у Криму», – розповіла Муміне Салієва.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я