Книгу В’ятровича про польсько-українську війну видали англійською мовою у Канаді

0

Книга відомого історика Володимира В’ятровича про польсько-українське протистояння 1940-х років «Гордіїв вузол. Друга польсько-українська війна 1942—1947» вийшла англійською мовою у Торонто. Англійськомовна версія книги від канадського видавництва «Horner Press» отримала назву «The Gordian Knot. The Second Polish-Ukrainian War 1942–1947». 

Про це повідомила «Історична правда».

“Друга польсько-українська війна. 1942 — 1947” вперше була видана 2011 року видавництвом Києво-Могилянської академії. Спираючись на унікальні джерела радянських, німецьких, польських та архівів ОУН, автор розповів про донедавна малодосліджені історичні події збройного конфлікту між поляками та українцями, що вибухнув у 1942 році на Холмщині, зокрема про його причини, перебіг і наслідки.

Володимир В’ятрович приділив чимало уваги впливу політичних процесів на перебіг воєнних дій, спробам налагодження співпраці між представниками двох сторін під час та після Другої світової війни, а також — ролі й місцю цієї війни в пам’яті обох народів. 

Раніше книгу «Друга польсько — українська війна. 1942 — 1947» переклали та видали у Польщі (Варшава, «Management Academy Group», 2013). Згодом в Україні вийшов науково-популярний і доповнений варіант цієї праці «За лаштунками «Волині-43». Невідома польсько-українська війна» (Харків, «КСД», 2016)

За словами В’ятровича, для нього «Друга українсько-польська війна» — це останній акорд у протистоянні між українцями та поляками, після вичерпання якого були усталені сучасні кордони.

«Чому війна? Ніхто зі сторін, що були суб’єктами конфлікту, не оголошував війни. Але в історії, у тому числі XX століття, є десятки “неоголошених” воєн. Тим не менше, вони були війнами. Головними суб’єктами цієї війни були збройні сили обох сторін — УПА і АК. Вони мали свої політичні організації, проводили навіть фронтові бої, урешті, визнавали одне одного сторонами, що воювали, на переговорах 1942—1945 років», — сказав пан В’ятрович.

Американський історик професор Олександр Мотиль уважає, що В’ятрович має рацію, коли стверджує, що найкраще розглядати конфлікти між поляками та українцями під час та після Другої світової війни не як окремі вирвані з контексту випадки, а як цілісне. В’ятрович припускає, що насильство було результатом суперечливих сил.

 Джерело: svitua.org.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я