Література з акцентом: Литва

0

Мене звуть Бріґіта Станайтите (Brigita Stanaitytė). Я народилася у маленькому литовському селищі і мешкала в справді приємній, дружній громаді. Після завершення школи я вирушила до столиці, до Вільнюса, вивчати історію та здобула ступінь бакалавра як учителька історії. Потім поїхала працювати на круїзних суднах, аби побачити світ. Кілька років тому я повернулася до Литви, де почала працювати менеджером ресторану.

Дотепер моїм улюбленим хобі є читання, це мій «безневинний гріх», і я витрачаю на нього багато грошей (сміється). Я радію, що моя сім’я завжди мала багато книг і любила читання, але найбільший вплив на мене справила моя учителька. Вона прищепила мені цінність читання та любов до книг.

Я також люблю біг на свіжому повітрі, мандрувати світом, відвідувати нові ресторани та театри.

У якому класі (або школі: початковій/середній/старшій) ти почала вивчати літературу? Як відбувався цей процес: ви знайомилися з творами під час уроків чи читали твори вдома, а потім разом з учителем та учнями обговорювали їх на уроці?

Ми почали читати книги вже в початковій школі (дитяча література, як Астрід Ліндгрен, Марк Твен, Чарльз Діккенс тощо). У середній і старшій школі ми читали багато книг, оскільки наш вихователь був учителем літератури, тож у нас було багато стимулів до читання. Зазвичай ми читали книги вдома, а потім обговорювали з викладачем та класом.

Який твій найулюбленіший письменник зі шкільної програми? Чому саме він / вона? І навпаки: чи є письменники, творчості яких ти терпіти не можеш? За що саме не любиш і чи змінила про них думку з часом?

Моєю улюбленою книгою в школі була «Майстер і Маргарита» Михайла Булгакова, і дотепер вона є моєю улюбленою, тому що з часом можна по-різному оцінювати характери, стилі та історії, це залежить від вашого світогляду. Окрім того, історія настільки божевільна і складна, що з одного боку викликає сміх, а з іншого має стільки прихованих значень, що вам потрібно прочитати одну главу двічі (сміється).

У школі я не любила читати литовських авторів, особливо Антанаса Шкема (Antanas Škėma), мені було важко зрозуміти біль і смуток за іммігрантів. Але зараз я дуже захоплююсь цим письменником та його творчістю.

Чи задавали тобі вивчити на пам’ять вірш, а потім продекламувати його перед усім класом? Який вірш зі шкільної програми запам’ятався найбільше?

Це питання одне з найскладніших (сміється). Я ніколи не любила віршів і ніколи не звертала на це увагу. Але в початковій школі нам доводилося вивчити вірші найпопулярнішого поета Майроніса (Maironis) і декламувати їх перед класом. Зараз я пам’ятаю лише кілька рядків з його віршів, і в майбутньому я ніколи його не читала.

Ти вивчала іноземну літературу в школі? Якщо так, то хто із іноземних письменників/поетів тобі найбільше запам’ятався?

Так, ми вивчали багато зарубіжної літератури. Найбільше мені запам’яталася російська література: Достоєвський, Булгаков, Толстой. Я це пам’ятаю, бо мені було дуже важко в школі читати ці величезні книги із надзвичайно складними назвами, місцями та історіями, але я рада, що довелося, бо до цього часу це моя улюблена література.

Писала есе за результатами прочитаних творів? Які оцінки отримувала?

Так, нам доводилося писати есе, і навіть на підсумковому іспиті я обрала аналіз книги. Я вважаю, що мені це вдалося, бо я дуже хотіла зрозуміти книгу і переосмислити історію крізь призму своєї точки зору. Зазвичай у мене було 8-9 балів з 10.

Наприкінці навчального року в Україні кожен учень отримує список літератури для читання під час літніх канікул. Чи була у вашій школі подібна практика? Чи ви читали рекомендовану літературу влітку? 

Так, ми також мали таку практику. І я читала щонайменше 7-8 книг протягом літа. Лише двоє з нашого класу мали такі хороші показники (сміється).

Чи мала ти можливість познайомитися з українською літературою? Якщо так, то кого з українських письменників/поетів знаєш?

На жаль, мені не випадала нагода читати українських авторів. Але я спробую.

Чи популярне читання в Литві? Чи сприяє уряд вашої країни популяризації читання?

Я вірю, наша країна є країною, що читає. Наприклад, п’ять років поспіль з червня по вересень по всій Литві проводиться конкурс читання: вам потрібно зайти до своєї бібліотеки і прочитати п’ять книг (серед них, приміром, крига про дружбу, про природу та поезію). Якщо ви закінчите всі книги, ви отримаєте приз.

Під час пандемії коронавірусу багато литовських знаменитостей та відомих людей читали книги в соціальних мережах.

Окрім того, у нас є багато «книжкових пунктів» у містах. Ви можете прийти і безкоштовно помінятися книгами разом з іншими людьми.

Кого б ти назвала найвизначнішим автором у Литві? Кого бачиш у якості літературних послів?

На мою думку, найбільш значущими авторами в моїй країні є Антанас Баранаускас (AntanasBaranauskas), Юлія Бенюшевічюте-Жемайте (Julija Beniuševičiūtė–Žemaitė), Крістійонас Донелайтіс (KristijonasDonelaitis), Антанас Шкема (Antanas Škėma), Вінцас Креве (VincasKrėvė), Майроніс (Maironis), Саломея Неріс (SalomėjaNėris), Ієва Сімонайтіте (IevaSimonaitytė), Ігнас Шейніус (Ignas Šeinius), Вінкас Миколайтікас-Путінас (VincasMykolaitis-Putinas). Для мене найулюбленішим є Путінас та його книга «Тінь вівтаря» (“Altorių šešėly”).

Сьогодні амбасадорами можуть бути Юрґа Іванаускайте (JurgaIvanauskaitė) і поет Юозас Ерлікас (JuozasErlickas)

Яка твоя улюблена адаптація книги у фільмі?

«Гордість і упередження» і фільми про Гаррі Поттера. Зазвичай кіно відтворює лише історію книги, ви не можете відчути емоцій або побачити персонажів так само, як і в книзі, але ці два фільми зробили це максимально близько.

Як ти вважаєш, якого автора у вашій країні найбільше недооцінено? Яку з його книг ти порадила б прочитати?

Я вірю, що сприйняття книг та авторів залежать від точки зору, і я не можу сказати, що хтось із письменників недооцінений. Ви можете полюбити їх або зненавидіти. Але я хотіла би порекомендувати ці книги, бо я знаю, що мало хто читає литовську літературу: Балис Сруога (BalysSruoga) «Ліс богів», ), Вінкас Миколайтікас-Путінас (VincasMykolaitis-Putinas) «Тінь вівтаря», Антанас Шкема «Біла плащаниця».

Христина Пошелюжна

Джерело: «Читай»

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я