Літературна премія Ірпеня ввійшла у ТОП-3 літпремій України за грошовою нагородою

0
925

Заснована 2020 року Літературна премія Ірпеня, генеральним спонсором якої є товариство «Відважних», увійшла в першу трійку всеукраїнських літературних премій за рівнем грошової винагороди, що виплачується переможцям. При цьому ірпінська премія є першою за розміром грошової винагороди з усіх приватних літературних премій в Україні. Про це свідчить аналіз даних із відкритих джерел.

Про це повідомляє itvua.tv.

Нагадаємо, троє лауреатів Літературної премії Ірпеня – переможці в номінаціях «Проза», «Поезія» та «Література для дітей» – отримуватимуть по 50 тис. грн кожен. Крім цього, ТОВ «Відважних» установило додаткову заохочувальну премію в розмірі 10 тис. грн. Тобто загальний преміальний фонд Літературної премії Ірпеня – 160 тис. грн.

Наразі найпрестижнішою серед всеукраїнських літературних премій та найбільшою в грошовому вимірі є Національна премія України ім. Тараса Шевченка. У номінації «Література» вона присуджується двом авторам – за прозову книгу і збірку поезій. Кожному з лауреатів виплачують по 200 тис. грн.

На другому місці – Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського, заснована Польським інститутом у Києві. Вручається вона раз у два роки. Премію присуджують українським письменникам віком до 40 років. Лауреат отримує грошову винагороду в розмірі 3 тис. євро (у гривневому еквіваленті).

По 100 тис. грн отримують переможці щорічної премії Президента України «Українська книжка року» в трьох номінаціях – за художню книгу, за дитячий літературний твір або навчальне видання для дітей та за книгу з українознавства. Проте, згідно з Положенням про премію, автору виплачується лише половина суми, а решту віддають видавництву, в якому вийшла книжка. Тому загальний обсяг грошової винагороди для письменників-переможців президентської премії (150 тисяч гривень) менший, ніж для лауреатів Літературної премії Ірпеня.

Така ж сума виплачувалася в окремі роки володарям Літературно-мистецької премії ім. Олени Пчілки, заснованої Національним видавництвом дитячої літератури «Веселка», однак розмір цієї нагороди щороку змінюється.

Варто відзначити, що ірпінська премія фінансово випереджає низку престижних державних літературних премій України, яким присвоєні імена корифеїв української літератури.

Як повідомлялося, Літературну премію Ірпеня заснувала Інвестиційна рада міста з метою пошуку нових авторів для їхньої мотивації до подальшої творчості. Запровадження номінації «Література для дітей» — пов’язане з тим, що саме в Ірпені жив знаменитий дитячий письменник, автор «Пригод Незнайка» Микола Носов.

На розгляд журі у 2020 році приймалися неопубліковані раніше рукописи авторів, які ще не видавали жодної книги, але друкували свої твори в колективних збірках чи антологіях. Оргкомітет отримав сотні рукописів від літераторів з усієї України.

Церемонія нагородження перших лауреатів премії запланована на 21 березня. Окрім того, що авторам-переможцям буде виплачено по 50 тис. грн, а також вручена заохочувальна премія в розмірі 10 тис. грн, їхні твори ввійдуть до книги «Рядки Відважних».

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я