Литва визнала росію терористичною країною

0

Сейм Литви на засіданні 10 травня ухвалив резолюцію, в якій росія визнається терористичною державою, а її дії в Україні під час вторгнення – геноцидом.

Про це повідомляє видання delfi.lt.

Документ було схвалено одноголосно – 128 голосів.

У резолюції йдеться, що під час вторгнення в Україну російська армія скоїла масові військові злочини, зокрема, у Бучі, Ірпені, Маріуполі, Бородянці та Гостомелі. Литовська сторона також зазначила, що у діях Росії вбачається мета повного та часткового знищення української нації.

«Сейм Литви визнає повномасштабну збройну агресію проти України з боку збройних сил російської федерації та її політичного та військового керівництва, що розпочалася 24 лютого 2022 року, геноцидом українського народу», — йдеться у документі.

Крім того, наголошується, що всі винні у військових злочинах мають бути притягнуті до відповідальності. Литовські депутати закликали створити для цього Спеціальний міжнародний кримінальний трибунал із повноваженнями видавати міжнародні ордери на арешт, зокрема щодо глав держав, урядів та інших державних посадових осіб.

«Російська федерація, збройні сили якої свідомо та систематично обирають цивільні об’єкти для бомбардувань, є державою, яка підтримує та здійснює тероризм», — цитує видання резолюцію.

Нагадаємо, Верховна рада заборонила символіку окупантів «Z» та «V» та визнала росію – країною-терористом у середині квітня.

Раніше у Литві запропонували прирівняти георгіївську стрічку та знак Z до нацистської символіки.

slovoidilo.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я