Луганщина прийняла естафету Шевченківського свята

0

 

О четвертій ранку в рубіжненському пологовому будинку з’явився на світ хлопчик Роман Михайлов. Довгоочікуваний синочок вагою 2 кілограми 970 грамів уже вдень отримав перше в житті вбрання від громадської організації «Жінки Луганщини» — крихітну вишиту сорочку. Як і ще троє дівчаток та хлопчик, котрим пощастило народитися в День вишиванки. Зростати й жити цим діткам вже «В сім’ї вольній, новій».

 

Саме таку назву має міжнародне Шевченківське літературно-музичне свято, яке саме цього року вплетене у візерунок весняних урочистих заходів на Луганщині. Щорічну естафету його проведення Луганщина отримала від Сумщини.

 

Тож 18 травня з усіх куточків України та 8 країн на схід завітали відомі поети, письменники та художники — загалом понад 80 осіб.

«Саме митці мають потужну силу для об’єднання через слово, музику, живопис. Від сходу до заходу Україна єдина!» — наголосив у вітальному слові голова Луганської обласної державної адміністрації Юрій Гарбуз.

 

Гостей зустрічали Лисичанськ і Сєверодонецьк, Рубіжне і Кремінна, Новоайдар і Новопсков, село Свистунівка Сватівського району та Старобільск — у бібліотеках та виставковому залі цих населених пунктів жителі області мали змогу поспілкуватися з письменниками, співаками, науковцями, художниками і заслуженими діячами культури не лише з України, а й Казахстану, Молдови, Польщі, Білорусі, Болгарії, Вірменії, Румунії й Азербайджану. Прихильників Шевченкової творчості та поціновувачів картин, студентів місцевих вишів і школярів, які прагнули поспілкуватися з відомими людьми, виявилося дуже багато.

 

«Вражений, що, попри воєнні події, розвиток культури у вашій області — одне з найважливіших питань», — розповів про перші враження від цієї масштабної у культурному житті краю події заступник міністра культури Юрій Рибачук. Високий рівень організації свята та гостинність жителів краю відзначили й голова Національної спілки письменників Михайло Сидоржевський і голова Національної спілки художників Ігор Волощук.

 

«Це великий проект і велике свято для нас», — зауважила директор обласного центру народної творчості Ірина Дячук під час урочистого відкриття виставки «Мальовнича Україна». Вона згадала, що останнього разу в краї такий масштабний захід було влаштовано 2007 року ще у вільному Луганську. Потім, ніби на згадку про це, кілька років поспіль центр міста прикрашав український візерунок, який намалювали на асфальті поряд з пам’ятником Великому Кобзареві. Наче почувши її думки, наприкінці святкового дня площа перед міським будинком культури Сєверодонецька теж одягла вишиванку завдяки фарбам, натхненню й талантам місцевих юнаків і дівчат: асфальт прикрасили червоні та чорні стежки.  

 

Джерело: Урядовий Кур’єр 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я