Львів вітав проект «Бій за Україну»

0

У Львівській національній опері пролунали українські патріотичні пісні, поезія Тараса Шевченка як театральна містерія та духовна музика минулих епох у грандіозному виконанні.

Львів’янам презентували благодійний мистецький проект «Бій за Україну». Задля його реалізації, а також щоб підтримати нескорену націю та зібрати кошти на ЗСУ об’єдналися Національний президентський оркестр та Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка. 

Режисер заходу народний артист України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка Ростислав Держипільський зазначив, що мета проекту – підтримувати сильний дух тих, хто перебуває тут, у тилу, і тимчасово переміщених осіб. 

Народний депутат України Володимир В’ятрович, який був у Львівській опері, наголосив: «Дякую Ростиславу Держипільському за «Бій за Україну» за участю неймовірних Ірми Вітовської-Ванци та сестер Тельнюк. Ми послухали музику від традиційної світової класики («Ave Maria») до новітньої світової класики («Ой, у лузі червона калина»).

Зірка театру і кіно Ірма Вітовська-Ванца зауважила, зокрема: «Зараз ми ніби прокинулися, у нас впали кайдани. Будемо поступово повертати мову і все, що на довгий час було у нас вкрадено. Зокрема, і наші пісні». 

Співачки Галина та Леся Тельнюк акцентували на тому, що вони відчувають подвійну відповідальність за виступи перед переселенцями, адже більшість із них ніколи нічого схожого не чули. «Це наша друга зустріч із переселенцями, тому що ми намагалися всі наші програми возити на схід, – розповіли сестри Тельнюк. – Люди говорили, що у них відкривається надміцний дух, і ми вистоїмо та повернемося на наші землі. Тож що більше людей будуть знайомитися з цими піснями, кожен із них візьме для себе щось своє – і молодий, і старший. Вони відкриють для себе світ, у якому вони жили, але якого не знали». 

Ініціатор проекту, головний диригент Національного президентського оркестру підполковник Максим Гусак зазначив: «Ми беремо участь у культурному контрнаступі, аби підтримати наших захисників, які женуть російську нечисть з нашої землі, а ми ж – виженемо «москаля» з людських душ».

Кошти, зібрані з реалізації квитків, передадуть на підтримку Збройних Сил України. 

Надія ГЕРБОВКА 

Фото із фейсбук-сторінки Володимира В’ятровича

golos.com.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я