Марія Дружко презентувала свій новий роман «Полювання на тура»

0
1275

Цьогоріч минає 35 років від сумної дати – дня аварії на Чорнобильській АЕС. Саме цього дня сталася найбільша трагедія України, результат якої – згубне радіоактивне зараження території в радіусі 30 кілометрів. Наслідки цього лиха й дотепер обговорює світова спільнота.

Український народ із гордістю та шаною згадує героїчний подвиг своїх співвітчизників – ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Незважаючи на небезпеку радіаційного випромінювання, вони ціною власного життя першими прийняли удар на себе. Серед ліквідаторів аварії було багато жителів нашої області.

У пам’ять про ті жахливі події 1986 року по всій Україні зараз проходять різноманітні заходи. Не лишились осторонь і письменники Придніпров’я.

Так, дніпропетровська письменниця і громадська діячка Марія Дружко цього місяця презентувала широкій громадськості свій новий роман «Полювання на тура». За словами авторки, вона давно вже хотіла написати книжку про суто українські реалії та історичні події. Відтак зупинилася на чорнобильській тематиці, адже «Чорнобиль сьогодні є невід’ємною частиною нашої з вами історії». Автентичного звучання роману Марії Дружко надає також вельми велика кількість казкових персонажів, запозичених письменницею з української міфології (мавки, перелесники, чугайстри, повітрулі тощо). Загалом твір написано у жанрі магічного реалізму.

Ось що говорить про свою нову книгу сама авторка: «Полювання на тура» – це книга про кожного з нас, хто народився в Україні. Адже це ми оті дикі тури, що їх свого часу намагалися – ба ще й досі подекуди прагнуть! – знищити князі-можновладці. Це ми черпаємо наснагу в рідній землі, її лісах, ріках, казках і традиціях. І саме нам нарешті приспіла година повернутися до себе, до усвідомлення того, ким ми насправді є у цьому світі! Оскільки збайдужіння до своїх джерел так само, як і радіація, непомітно, але неухильно роз’їдає все живе, перетворюючи нас на безлику споживацьку біомасу».

То чи вдасться ворогам уполювати дикого тура?..

Підготувала Еліна Заржицька

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я