«Мартиролог Мінчина». У Кропивницькому презентували книгу про репресованих у Гайвороні

0

Книгу з протоколами допитів та документами зі слідчих справ архівів Служби безпеки України в області презентували у Кропивницькому. Видання присвячене репресованим у місті Гайворон Кіровоградської області у 30-50 роках минулого століття. «Суспільне» побувало на презентації книги в обласному архіві.

За словами співавтора Віктора Білоуса, до книги під назвою «Мартиролог Мінчина» увійшли матеріали 18 архівно-слідчих справ.

«Мартиролог – це список людей які загинули, захищаючи релігію. Мінчин – це прізвище співробітника транспортного відділу НКВС (Народний комісаріат внутрішніх справ), який сфабрикував усі справи та сфальсифікував документи, що в них містяться».

"Мартиролог Мінчина". У Кропивницькому презентували книгу про репресованих у Гайвороні

«Суспільне. Кропивницький»

Лев Мінчин, сфабрикувавши ці справи, сам був репресований. Його історію та історії понад двох десятків людей із цих справ автори описали у своїй книзі, — говорить співавторка Марина Грач.

«Я як представниця Служби безпеки України в області, архівіст долучилася до цієї роботи у 2019 році. Я працювала з особовою справою Мінчина Лева Ароновича, робила електронні копії оригіналів документів та вибірку документів».

Книга написана російською мовою. Чому – пояснив Віктор Білоус.

«Російська – одна із робочих мов ООН (Організації Об’єднаних Націй). До того ж книга розрахована не тільки на українського читача, який, я сподіваюсь, вільно володіє російською мовою, але й на закордонну аудиторію. Саме з цього приводу вступ та передмова у книзі написані польською і англійською мовами».

"Мартиролог Мінчина". У Кропивницькому презентували книгу про репресованих у Гайвороні

«Суспільне. Кропивницький»

Ці справи з обласного управління Служби безпеки України передали обласному Держархіву у 1993 році – розповідає директорка архіву Лілія Маринець.

«681 тисяча людей – це ті, які були розстріляні під час масових репресій узагалі на території Радянського Союзу. Якщо говорити про ті архівні справи, які зберігає держархів області, то нам у 1993 році передали майже 13 тисяч архівно-слідчих справ на репресованих – це жителі сучасної Кіровоградщини. Але це не є цифрою репресованих по області, оскільки є справи заведені на одну людину, на декілька і майже десятки осіб. Є такі справи, які налічують декілька томів, тому порахувати дуже-дуже важко».

"Мартиролог Мінчина". У Кропивницькому презентували книгу про репресованих у Гайвороні

«Суспільне. Кропивницький»

Вісім примірників книги надрукували за гроші управління Служби безпеки в області – говорить речниця Юлія Ткач.

«Одна книга коштує 300 гривень. Також вона наявна в електронному вигляді в управлінні і всі охочі можуть з нею ознайомитись. Мета цього проекту – ознайомити жителів Кіровоградщини та України з такими важкими, жахливими сторінками нашої історії для того, щоб зберегти пам’ять про репресованих українців».

Наталія Сарафанова, Ольга Склярук

suspilne.media.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я