Михайло Сидоржевський: НАЇЛИСЯ БЛЕКОТИ?

0

Цей абсурдний світ покараний Господом за цивілізаційні гріхи? Людство поводило себе надто самовпевнено, особливо впродовж останніх десятиліть. Споконвічні чесноти – честь, совість, чистота почуттів – на цивілізаційному ярмарку марнославства знецінені, висміяні, маргіналізовані і спроваджені на смітник як застарілий непотріб. Затребуваними виявилися «модні тренди», діаметрально абсолютно протилежні до «старих, неактуальних чеснот»: зиск, обман, агресія, популізм. Химерні блискітки отруйної ілюзії…

Відбулися катастрофічні зміщення на шкалі сприйняття реальності. Особа несповна розуму, якій в старі часи сільська громада не довірила б і череди корів пасти, але яка сьогодні керує країною чи яка в той чи інший спосіб нав’язує суспільству свої «цінності» – це повсякденна реальність, характерна для сучасної цивілізації. І що характерно: декласована маса сприймає це як належне. Зомбі «хавають» все, що їм приготують в інтернеті й телевізорі. Звироднілий homo sapiens, наївшись блекоти, давиться, кашляє, періодично блює перетравленим спожитим – але тупо жує далі.

Поодинокі заклики отямитися дратують «просунутих» носіїв «модних трендів»: мовляв, не заважайте прогресу. Точніше, не стійте на шляху модерної діджиталізації. І швидше «оцифровуйтесь». Масово, повально, слухняно. Тотально. Напівграмотні монади, обійшовши задвірками здобутки світової культури, чомусь, з доброго дива, витягли джек-пот на право презентувати завтрашній день цивілізації.

Ілюстрація: Микола Кумановський.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я