Мистецька онлайн-лекція «Юрій Іллєнко: Філософське мислення»

0

1 лютого відбудеться мистецька онлайн-лекція під проводом Анатолія Горового — мистецтвознавця, художника та письменника. Модеруватиме лекцію Богдана Гайворонська.

Розмова буде присвячена постаті Юрія Іллєнка — українського кінооператора, кінорежисера та сценариста. Серед найвідоміших фільмів Іллєнка «Криниця для спраглих», «Вечір на Івана Купала», «Білий птах із чорною ознакою» та «Легенда про княгиню Ольгу».

Один із представників хвилі «українського поетичного кіно». Працював оператором фільму «Тіні забутих предків». Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України.

Усе своє творче життя Іллєнко перебував у стані ідеологічної війни з радянською владою. У різні роки були заборонені майже всі проєкти Іллєнка на стадії сценарію. Секретар ЦК з ідеології Маланчук, відомий українофоб, заборонив перший варіант сценарію про Мазепу зі словами: «Якщо Іллєнко не хоче, щоб із ним трапилось те, що трапилося з Мазепою після Полтави, то хай закопає свій сценарій у себе на городі!» Був заборонений навіть сценарій фільму для дітей, комедії (за жанровими ознаками) про ліквідацію бандитами Запорізької Січі. Всього Юрій Іллєнко написав 42 сценарії, але лише сім із них стали фільмами.

Незважаючи на складні перипетії життя Іллєнко зміг залишити серйозний кінематографічний спадок та вплинути не лише на українське, а й на світове кіно. Дивіться прямий етер, щоби познайомитись із життям і творчістю видатного українського кінорежисера.

Джерело: facebook.com

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я