Мистецтво заради життя. У Дніпрі проведено серію благодійних літературно-музичних заходів

0

Війна поставила нас всіх на паузу… Потім був шок, повна невизначеність, а згодом і внутрішня мобілізація, бо життя повинно продовжуватися далі і треба навчитися заповнювати цей простір. Якщо вже зупинятися, то лише щоб перепочити, а потім із новими силами рухатися до перемоги!

…Одного дня я зрозуміла, що у мене є власні вірші, я знайома з багатьма поетами і музикантами Дніпра та області, у мене є знайомі, які могли б допомогти з локацією, і є мета, для чого це все треба — збирати кошти для наших захисників та захисниць України, використовуючи мистецтво. Те, що вміє, любить і зможе зробити кожен із митців за найскладніших обставин!

Цю ідею підтримав дніпровський поет Євген Алієв – автор творчого проєкту «Поетичне лезо» в Instagram. Ми разом міркували над концепцією і вирішили, що має бути благодійний проєкт #МистецтвоЗарадиЖиття.

З першою локацією нам посприяла поетка, директорка школи сучасного образотворчого мистецтва та дизайну імені Вадима Сідура – Яна Захарова-Куницька. Нам удалося 7 травня об’єднати не тільки дніпровських митців, а й творчих особистостей із Луганської області, які змушені були переїхати до Дніпра – солістку Луганського драматичного театру Асю Снітко, автора та виконавеця Олександра Суховєєва, виконавицю бардівської пісні з Бахмута Галину Лук’янову, талановитого студента-актора з Ізюма Сергія Забашту.

Наступний захід #ДобрийЧет (бо у четвер) відбувся 12 травня у Центральній міській бібліотеці Дніпра. Звучали не тільки вірші, а й авторська пісня. А ще під час другого заходу до нас випадково завітала одна гостя, яка згодом виявила бажання зі своєю донечкою виступити на «Вільному мікрофоні». Виявилося, що то була Аліна Малуга, викладачка вокалу, яка в той же день написала пісню «Мирного неба нам не вистачає» і захотіла виконати її а капела. Але наші музиканти – на фортепіано, гітарі, скрипці підхопили мотив разом із залом, і ми зробили чудовий перформанс, що всіх об’єднав. Емоції брали гору, ми всі були розчулені!

Також нас підтримала майстриня петриківського розпису Ірина Мацишина, яка під час заходу реалізувала свої роботи і всі кошти від продажу передала нашим захисникам.

Третій захід відбувся вже напередодні 188-річчя від дня заснування Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки безпосередньо у бібліотеці 20 травня. Ми зробили з поетами і музикантами тематичну програму, під час якої читали натхненні вірші і співали про життя, про жагу до життя, про натхнення, про любов до України, про найближчу перемогу.

Під час заходів ми використовуємо благодійні пожертви за вхід. За 3 заходи ми змогли зібрати 1720 гривень, 1845 гривень і 10 000 гривень для ЗСУ, які передав колектив Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки. Ці кошти покрили витрати на пошив 8 пар берців та купівлю палива.

Нашими супергероями творчого фронту стали: Євген Алієв, Яна Захарова-Куницька, Ірина Пасько, Антон Жданкін, Марина Афанасьєва, Ксенія Башушкова-Демиденко, Микита Кутовий та Олександр Архипов, La-La-Lena, Марія Карімова, Тая Хулда, Варвара Литвиненко, Валентин Рукас, Михайло Боровинський, Вікторія Славінська, Анна Іванова та Іван Брусенко (гурт «Puzzle Box» із Кам’янського), дніпровський ковбой Max Paragraph.

Дуже вдячна всім, хто нас підтримує, єднається разом із нами, приходить до нас! Ми плануємо продовжувати далі, опановувати нові формати, локації і найголовніше – підтримувати наших захисників тим, що вміємо найкраще робити – мистецтвом! Дніпровські митці дуже талановиті й хочеться, щоб місто знало про своїх творчих особистостей, а захисники України відчували надійний тил, бо разом ми якнайшвидше переможемо ворога!

Сніжана Біла

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я