Міжнародна асоціація видавців оголосила лауреата премії Prix Voltaire-2021

0

Міжнародна асоціація видавців оголосила ліванське видавництво «Дар Аль-Джадід» і його покійного співзасновника Локмана Сліма лауреатами премії Prix Voltaire 2021 року, про це повідомили на сайті організації. Видавця і активіста Локмана Сліма застрелили в його машині в лютому 2021 — він був відвертим критиком шиїтського руху Хезболла.

Бейрутське видавництво «Дар Аль-Джадід» стало переможцем премії за його «зразкову мужність», адже видавництво працювало всупереч тиску і залякуванню влади. «Дар Аль-Джадід» отримає 10 000 швейцарських франків (10 760 доларів). Його співзасновниця Раша Аль Амір отримає премію під час церемонії на Міжнародному книжковому ярмарку у Гвадалахарі, Мексика 30 листопада.

Міжнародна асоціація видавців оголосила лауреата премії Prix Voltaire-2021

Видавництво «Дар Аль-Джадід» заснували Локман Слім і його сестра Раша Аль Амір у 2000 році для публікації культурних творів, вільних від ідеологічних конфліктів або партійності.

У лютому цього року співзасновника видавництва Локмана Сліма вбили після неодноразових погроз та залякування за його спроби підтримати свободу слова та відкритий діалог у Лівані. Він виступав за обмеження впливу Хезболли, проіранської та антиізраїльської політичної партії та збройного угруповання, яка має мільйони послідовників у Лівані, але яку в США, ЄС та інших країнах називають терористичною групою.

Видавництво Сліма отримало високу оцінку Міжнародної асоціації видавці за її «надихаючу хоробрість у відстоюванні свободи медіа». Президент Міжнародної асоціації видавців Бодур Аль-Касімі також зазначив:

«За допомогою Prix Voltaire Міжнародна асоціація видавців підтримує людей та організації, які поділяють нашу прихильність і відданість свободі публікацій, як фундаментальному праву».

Міжнародна асоціація видавців також оголосила спеціальну нагороду китайському письменнику Лі Лікну (псевдонім Лі Хуайцзи). Він був членом Китайського ПЕН-центру. 23 липня цього року він покінчив життя самогубством.

Міжнародна асоціація видавців оголосила лауреата премії Prix Voltaire-2021

«Комітет дає спеціальну нагороду Prix Voltaire тільки за випадки, що вважає особливо помітними. Зусилля Лі Лікена як письменника, політичного оглядача та громадського інтелектуала були широко відомими. Комітет має за честь визнати його роботу задля свободи слова», − пояснила голова Комітету з питань свободи публікації IPA Крістен Ейнарссон.

Що відомо

  • Prix Voltaire − це нагорода для видавництв, організацій чи окремих осіб, які відстоюють свободу книговидання. Номінанти демонструють стійку відданість цінностям, публікують твори всупереч погрозам, залякуванню, репресіям чи утискам з різних сторін.
  • Раніше лауреатами нагороди стали: в’єтнамське видавництво «Ліберал» (2020), єгипетський видавець Халед Лотфі (2019), шведський видавець з Гонконгу Гуй Мінхай (2018), турецький видавець Турхан Гюнай та видавництво «Evrensel» (2017), саудівський блогер Раіф Бадаві (2016) та білоруський видавець Ігар Логвінау (2014).

Фото: The New Arab

Олеся Котубей

Джерело: suspilne.media.


Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я