На Львівщині вперше цьогоріч виявили архів ОУН-УПА

0

Учора на Львівщині вперше цього року знайшли історичні документи, пов’язані з ОУН-УПА.

Бідон із повстанською літературою періоду 1940-1950-их рр. виявив мешканець Бродів, який повідомив про знахідку керівнику місцевого музею.

Про це йдеться на сайті brodyhistory.org.ua. У бідоні виявлена ідеологічна література, листівки, агітки, а також повстанський звіт, щоденник 1950 року. Більшість знахідок, за попередньою інформацією, належать до періоду 1948 – березня 1951 року. Зокрема в бідоні були знайдені світлини (чоловіка, трьох дівчат чи жінок і фото дитини), які, очевидно, повстанець носив із собою. На одному документі зазначено псевдо підпільника – «Степко».

Директор національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий розповів, що такі бідони час від часу знаходять, утім, цього року це перша знахідка, про яку стало відомо. «На Бродівщині була доволі сильна мережа ОУН, а також активним було населення, яке не лише підтримувало, а й безпосередньо брало участь у визвольному русі. Добре, що є люди, які розуміють, що такі знахідки цінні й що вони, ці документи, мають бути збережені та доступні для всіх охочих.

Історик зауважив, що кожна така знахідка важлива з наукової точки зору. «Будь-яка знахідка повстанських документів сама собою є цінною для істориків і краєзнавців. За знайденими документами можна досліджувати ареал поширення не лише мережі ОУН, а й загалом – межу відповідної пропагантивної літератури.

У таких архівах є звіти про діяльність підпілля, імена людей: учасників підпілля, цивільних, які могли постраждати внаслідок репресій радянської влади. Тому ця інформація для дослідників є дуже цінною», – каже директор музею. Руслан Забілий розповідає, що таку літературу, яку знайшли на Бродівщині, розповсюджували з рук в руки, адже іншого способу не було. А пропагандистська робота була однією з важливих складових українського визвольного руху. «Це один із засобів комунікації підпільників із населенням. У такій літературі висвітлювалась не лише діяльність підпілля, але також розкривались методи і засоби боротьби радянської влади проти цивільного населення у вигляді різних репресивних заходів. У 1948-1949 роках проводились цілі підпільні кампанії щодо того, аби населення не вступало в колгоспи. З цією метою виготовляли багато листівок із відповідними закликами. А, наприклад, 1947 року закликали не брати участі у виборах до Верховної ради УРСР. Це все були елементи боротьби», – зазначив історик.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Джерело: dyvys.info.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я