На Міжгірщині презентували збірку коломийок, записаних у Колочаві від місцевих жителів

0

У Колочаві презентували фундаментальне видання – збірки коломийок на 800 сторінок «Співаночки мої милі». До книги увійшли тисячі коломийок, які були записані у селі Колочава від місцевих жителів. Про це пише zakarpattya.net.ua.

Усе це багаторічний труд відомого фольклориста, академіка Академії наук вищої освіти України, заслуженого діяча мистецтв України Івана Васильовича Хланти. Він неодноразово приїжджав у Колочаву з науковими експедиціями, під час яких досліджував місцевий фольклор, що надзвичайно багатий. Яскраве місце тут посідає народнопісенна творчість. Коломийки давно стали душею гірського краю. Вони у короткій, але влучній формі передають і радість, і смуток – усе, що супроводжує людей протягом життя.

«Коломийки становлять помітне явище в фольклористиці, вони примножують інтелектуальний потенціал української культури і нації. Хто не знайомиться з цими пісенними мініатюрами, не читав їх і не співає, той свідомо обкрадає свій інтелект», — вважає автор видання Іван Хланта.

Збірка «Співаночки мої милі» містить понад 800 сторінок. Солідним є наукова вступна стаття, у якій розкрито особливості народнопісенної творчості Колочави, подано відомості про визначні постаті цього села, які немало трудилися на культурній ниві, зокрема, збираючи і пропагуючи фольклор.

«Я щиро вдячний співакам, від яких записував коломийки, а також усім іншим їх шанувальникам, від яких не вдалося в той час записати, і вдячний кожному, хто буде знайомитися з цим виданням народної мудрості. Коломийки наповнені могутньою енергією, що йде з глибини віків, міцно зв’язують сьогодення з минулим і прийдешнім. Вони увібрали в себе і виявили все, що найкраще в українській душі горянина. Це голос із віків у віки», — зокрема сказав під час презентації Іван Хланта.

Окремо він проаналізував особливості колочавських коломийок, у яких передано місцевий колорит, що дає їм особливої неповторності. 

Доречними стали численні фотографії, якими проілюстроване видання. Вони передають культурну атмосферу Колочави.

Привітати Івана Хланту з виходом нового видання прийшли коловчавці, місцеві письменники і співаки та люди, яким небайдужа культура. На презентацію завітали й представники національного природного парку «Синевир», з якими Іван Хланта співпрацює вже понад десять років. Вони побажали шанованому фольклористу плідної праці і нових яскравих видань.

22 грудня 2020р.

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я