На Одещині більше не викладатимуть російську мову та літературу

0

У навчальних закладах Одещини більше не викладатимуть російську мову та літературу. Щодо Одеси – то тут рішення за міським головою Геннадієм Трухановим.

Джерело: «Суспільне. Одеса»

Про це розповів директор Департаменту освіти і науки Одеської ОВА Олександр Лончак. Ці предмети зникнуть з програми Одеської області вже з 1 серпня.

Підручники вже вилучили зі шкільних бібліотек

З освітньої програми вже встигли прибрати письменників країни-агресора. Тепер їх мають замінити на інших іноземних авторів. Підручники з російської мови та літератури вже вилучили зі шкільних бібліотек. Причому російська мова та література зникнуть повністю, їх не можна буде навіть вивчати факультативно.

Проте це рішення стосується лише Одеської області, а не обласного центру. Щодо самої Одеси, то обласна військова адміністрація чекає на рішення мера Геннадія Труханова. Питання має бути вирішене в серпні.

Раніше з російською мовою попрощались у школах Миколаєва

Зазначимо, раніше відповідне рішення підписав міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич. Згідно з документом, у навчальному році 2022 – 2023 припинять набір учнів на навчання російською мовою. Також зникне зі шкільної програми російської мова та література.

До Миколаєва такий крок анонсували і в Житомирі. У місті було 40 класів у 10 школах, де вивчали російську мову. У місцевому департаменті освіти кажуть, що вчителі без роботи не залишаться, вони викладатимуть інші предмети.

Росіяни нав’язують свою систему освіти на окупованих територіях:

  • 90% вчителів у Мелітополі відмовляються викладати за російською системою освіти. Тому, каже мер міста Іван Федоров, педагогів завозять із Росії.
  • До окупованого Маріуполя тим часом привезли 10 тисяч підручників із Росії. Більшість із них – із російської мови та літератури, а також книги для початкової школи.
  • Навчання в майже вщент зруйнованому місті планують повністю русифікувати. Окрім російської мови та літератури, планують вивчати навіть історію Росії.
  • В окупованому Херсоні на свою програму росіянам вдалось перевести лише 2 з 60 шкіл, решта були категорично проти.

Дивіться у відео: росіяни хочуть видавати свої атестати в Енергодарі

Ірина Пундор

education.24tv.ua

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я