На Полтавщині курсанти-зв’язківці відзначили 212-ту річницю від дня народження Миколи Гоголя

0

На базі Національного музею-заповідника Миколи Васильовича Гоголя, що на Полтавщині, відбувся урочистий захід із нагоди 212-ї річниці від дня народження великого письменника. Його почесними гостями стали найкращі курсанти Військового коледжу сержантського складу імені Героїв Крут. Про це повідомляє armyinform.com.ua.

— Духовну спадщину Миколи Гоголя становлять не тільки його літературні твори, — зазначила у вітальному слові директор заповідника Лідія Єнко. — Його любов до української культури, історії та народних традицій відкрили світу самобутність та величезний духовний потенціал нашої нації. І незважаючи на всі намагання кремлівської пропаганди «обрусити» письменника, сам Гоголь завжди пишався своїм українським козацьким корінням.

Після завершення урочистої промови відбулось покладання квітів до підніжжя пам’ятника письменнику. Далі курсантам була запропонована цікава та змістовна екскурсія виставковими залами комплексу-садиби Гоголя та територією паркової зони, загальна площа яких становить близько 32 гектарів.

Майбутнім зв’язківцям були представлені унікальні документи, світлини, особисті речі та інші експонати родини Гоголів-Яновських. Особливу зацікавленість у присутніх викликало родове генеалогічне дерево письменника, маловідомі факти його біографії та творчості, взаємини з діячами культури ХІХ століття.

Найбільш яскравого забарвлення та незабутнього емоційного наповнення заходу додав театралізований виступ матусі Миколи Васильовича Гоголя у виконанні старшого наукового співробітника музею Катерини Чернової.

— Бути обізнаним зі своєю історією та культурою для сучасного військовослужбовця сьогодні не менш важливо, ніж володіння зброєю та своєю спеціальністю, — поділився враженнями заступник начальника військового коледжу з морально-психологічного забезпечення підполковник Роман Цибульов. — Наша культурна та історична спадщина — це невід’ємна складова морального духу воїна та його готовності захистити країну від агресора.

А на завершення заходу гостинні господарі почастували воїнів-зв’язківців козацьким кулешем та духмяним трав’яним чаєм за старовинним рецептом родини Гоголів-Яновських.

Фото автора

Володимир Лазарєв, кореспондент АрміяInform

ArmyInform
Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я