На схилах Дніпра: на Михайлівській площі вперше представили твір композитора Федора Якименка

0
622

Народжений поблизу Харкова 1876 року Федір Якименко викладав композицію Ігорю Стравинському. Листувався з Миколою Римським-Корсаковим і робив зауваження щодо його творчості. Про це повідомляє umoloda.kyiv.ua.

Мало знаний в Україні композитор, піаніст i педагог із 1928 року й до останніх днів у 1945-му жив у Франції. У своїх листах iз теплотою згадував Україну й сумував за Батьківщиною.

Сучасний український диригент Кирило Карабиць — нині головний диригент Борнмутського симфонічного оркестру (Велика Британія) — в Паризькому муніципальному архіві віднайшов ноти композиції Балет «На схилах Дніпра» з восьми частин і представив світову прем’єру твору в Києві до Дня Європи 15-16 травня.

На спеціально облаштованій сцені на Михайлівській площі, біля колон Міністерства закордонних справ, почути концерт мали змогу всі охочі.

Композитор Федір Якименко — один iз визначних представників неоромантичної течії в музиці ХХ століття з помітним впливом імпресіонізму, а також модерністичного напряму.

Роботи його нетривалого празького і паризького періодів творчості позначені великим інтересом до українських тем і сюжетів.

Він створив низку інструментальних п’єс, романси, квартет, тріо, фортепіанні п’єси на теми українських пісень.

Також став автором численних солоспівів (серед яких — на слова Олександра Олеся), церковних творів (зокрема, «Отче наш», «Херувимська») та хорових обробок українських народних пісень.

Чимало творів композитора побачили світ у німецьких, французьких, російських та українських видавництвах. Значна частина з них зберігається у фондах Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського та Національної бібліотеки Франції  (BNF).

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я