На Вінничині з`їздили «На Різдво до Стуса»

0

Відповідно до постанови Верховної Ради України щодо урочистого відзначення на державному рівні 80-річчя з дня народження видатного українського поета, політв’язня, Героя України Василя Стуса, 12 січня на Вінниччині відбулись урочисті заходи на вшанування  талановитого земляка.

Урочистий мітинг до 80-річчя від дня народження Василя Стуса відбувся  у селі Рахнівка Гайсинського району   за участю начальника управління культури і мистецтв Вінницької ОДА, заслуженого артиста України Станіслава Городинського, першого  заступника голови Національної спілки письменників України, поета і літературознавця Віктора Мельника, заступника голови Міжнародної громадської організації «Вінницьке земляцтво» у місті Києві,  поетеси Ніни Гнатюк, заступника головного редактора журналу «Вінницький край», поетеси,Валентини Сторожук та керівництва Гайсинського району.

В урочистостях взяли участь вчителі та учні Рахнівської школи, односельці Василя Стуса, рідні та друзі поета.

Вітаючи учасників зібрання, Ніна Гнатюк зауважила: «У ці різдвяні дні дуже хвилююче відвідати землю Василя Стуса, вклонитися його криниці,його пам’яті. Хочеться побажати усім несхитності та віри в те, що спільними зусиллями ми зможемо у майбутньому втілити задуми і сподівання Василя Стуса, за які він боровся і віддав життя. Будьте господарями на своїй землі, несіть у душі і на устах співучу і прекрасну українську мову! Нехай Стус живе у кожному серці!».

Після урочистого мітингу учасники зібрання поклали квіти до пам’ятника Василю Стусу. Святкові заходи продовжилися у сільському клубі, де цього дня не було жодного вільного місця, адже жителі Рахнівки пишаються своїм  геніальним земляком і свято шанують його світлу пам’ять.

«На Різдво до Стуса»,- так назвали організатори  святкове дійство за участю аматорських колективів Гайсинського району. Зустріч була теплою і життєстверджуючою, наповненою різдвяними колядками,  виступами  поважних гостей  і живим голосом геніального Василя Стуса.

Цього ж дня у Вінниці, в читальній залі ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва відбувся літературно-мистецький вечір «Велетень нескореного духу»  —  у рамках щорічних Стусівських  читань.

У пам’ятному  заході  взяли участь письменники, літературознавці та науковці Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, Донецького національного університету імені Василя Стуса , студенти, фольклорні колективи міста.

Цього року вечір пам’яті вирішили провести 12 січня не випадково, бо саме у цей день 1972 року в Україні розпочалася операція «Блок», під час якої були арештовані українські письменники, художники, правозахисники. Був серед них і Стус, на долю якого випали важкі роки таборів і заслань. На знак вшанування видатного земляка традиційні Стусівські читання розпочалися із запалення символічної свічі пам’яті. А подарунком до дня народження поета стала презентація другого наукового альманаху «Стусознавчі зошити», який торік заснували викладачі Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Відкриваючи  вечір, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк презентувала  видані до ювілею поета-земляка коштом обласного бюджету книгу-альбом «Земля Івана Богуна – колиска Василя Стуса» ( упорядник Ніна Гнатюк) та науково-популярний нарис «Василь Стус: відлуння і наближення» (автори книги викладачі кафедри теорії та історії української і світової літератури Донецького національного університету імені Василя Стуса – Олег Соловей, Ольга Пуніна, Михайло Жилін).

«Вже три десятки років після своєї смерті Василь Стус живе поміж нас. Живе завдяки тим людям, які вивчають його творчість, які пам’ятають і пишуть  про нього і знають не тільки як поета, але й як людину»,- підкреслила Світлана Василюк.

В рамках заходу, актор Вінницького державного академічного музично-драматичного театру ім. М. Садовського Микола Андрушко декламував поезії Василя Стуса.  Свої  музичні вітання  демонстрували  «Етномайстерня Коло» та  студенти Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича.

Бібліотекою ім. К.А. Тімірязєва  були підготовлені тематичні  виставки до 80-річчя від дня народження В.Стуса:

  • «Василь Стус — людина, поет, легенда» — відділ документів із гуманітарних, технічних та природничих наук 
  • «Невпокорений лицар правди» — сектор газетної періодики
  • «Голос обурення і протесту» — відділ попереднього замовлення, МБА та видачі літератури.

 

 

Джерело — www.vin.gov.ua

 

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я