На високій ноті

0

Під таким гаслом 12 грудня цього року в Миколаївській науково-педагогічній бібліотеці відбувся вечір поезії та музики Ганни Король.

Його відкрив директор закладу Костянтин Картузов, який подарував поетесі біобібліографічний покажчик та охарактеризував її творчість як класичну сторінку в поезії. Письменник педагог, журналіст Ганна Король створила у залі бібліотеки атмосферу затишку і родинності. Бо до неї на ювілейний вечір прийшли справжні друзі – письменники, педагоги, сім’я. Поетесу щиро привітали В’ячеслав Качурін, Віра Марущак, Надія Макарова, Валентин Чабанов, Олександр Сичов, Світлана Щурко, Дмитро Артим, Ірина Гудим, Марія Матесько, Любов Кирилюк, Анжела Піляєва та інші. До привітань – море квітів!

Кожен з виступаючих говорив про талант поетеси, підкреслюючи нестримну енергію в її творчості та характері. Здавалось, що присутні на святі музики та поезії були не менш щасливі, ніж автор чергової поетичної збірки з незабутньою назвою «Сонце в долонях».

В книзі яскравою лінією проходить ставлення поетеси до життя. Для неї болем в серці віддаються негаразди, заполітизованість, протистояння, штучно створювані політиками. Про це Ганна говорить у творі-зверненні «Українці мої, українці», «Так і поляжем в боротьбі», «Зодягли віки вінки» та інших.

А якою безмірною любов’ю мовить її поезія, присвячена селу! Поетеса вже давно — міська жителька, та пишається тим, що народилася в селі, що там свій «пагінчик пустила». Твори Ганни Король (Бабич) такі ж справжні, щирі, не сфальшовані, як і вона сама. Це відчули присутні, бо звучали вірші, у яких справжня любов до рідного краю — її малої батьківщини.

Є особлива тема в поезії – тема духовності. Життя випробовує автора, та Бог тримає своєю милістю і любов’ю, дає змогу нести «сонце в долонях».

Саме так поетеса сприймає великий божий дар – власну долю, життя. Книга, як і більшість із написаного, є двомовною і складається з двох частин: «Українкою мати мене народила» та «Счастье – жить». Обкладинки ілюстровані фото-репродукціями картин відомого українського художника Дмитра Артима. Цю ідею запропонувала та успішно втілила видавець Ірина Гудим.

Поетеса лишається вірна собі: її чергова збірка теж двомовна. І вірші українською мовою, і твори, написані російською, є глибокими, ліричними та мелодійними. В них автор, не зважаючи на жіночність та витонченість душі, показує силу і міць власного характеру, закликає задумуватись над проблемами сьогодення – моральними та соціальними. Поетеса застерігає: час лине швидко! Важливо – не змарнувати його та залишити в житті яскравий слід. Не боятись правди. Ризикуючи. Вічна цінність для Ганни – це Україна, її народ. Поетеса в книзі «Сонце в долонях» дарує читачеві філософське осмислення життя. Краса слова – це те цілюще, чисте джерело, що лишили їй в спадок родина і Батьківщина. Про це вона говорить у вірші «Українкою мати мене народила», відкриваючись вкотре перед читачами.

Чільне місце в творчості Ганни Іванівни займає поезія про кохання. Для неї це почуття дає окриленість душі, рятує іноді від страждань та зневіри, підносить до висот духовності, хоча саме любов завдає нестерпного болю та страждань, бо несе підступну зраду, а чи відсутність взаємності. Ця тема, як і вся її творчість, несе струмінь свіжості та чистоти.

В наш час важко, напевне, мати свою точку зору. Тим більше, — жінці. Та Ганна Король впевнено і сміливо іде своєю дорогою. Цім вона пропагує ідеали добра, братерства, справедливості, загальнолюдські цінності, виразниками яких має бути справжні поезія. Все це і є головною особливістю творчості поетеси, що народилась на землі Чернігівщини та присвятила долю свою Миколаївщині. Ганна – вірна дочка України. Як і її «Сонце в долонях» — чергова сповідь автора перед читачем. Сповідь щира та чиста, немов молитва, що йде із серця – до сердець! Поезія Ганни Король торкається струн серця і душі кожного читача, то ж не дивно, що вона привертає увагу композиторів. У співдружності з Заслуженим артистом України Олександром Сичовим написано не одну
пісню. Чотири з яких вперше прозвучали на творчому вечорі. Особливим камертоном для присутніх стала пісня «Отче наш». Пісня-молитва «Отче наш» Олександра Сичова на вірші Ганни Король струменіє глибокою духовністю та витонченістю. Під час виконання всі присутні встали і слухали цей твір стоячи.

Автор прочитала декілька творів, що ввійшли в збірку. У виконанні Ганни Король вони зазвучали надзвичайно, бо вміє вона не лише створити поезії, але й по-особливому донести їх до слухачів. Поділилася Ганна Іванівна і новими віршами, які надзвичайно тепло сприйняла аудиторія.

Від письменницької організації, до складу котрої входить і Ганна Іванівна, з привітанням звернулася і я, автор цієї публікації. За фахом, Ганна Король — педагог, але далеко не кожен з учителів може бути поетом. Вона — журналіст, але не кожен з людей цієї професії береться за художнє слово. Бо говорити віршами дано далеко не кожному. А Ганна це робить завдяки Божому дару. Світ поезії незбагненний, як незбагненна і творчість поетеси.

На вечорі я також виконала почесну місію — вручила подяку Ганні Король від депутата обласної ради Надії Іванової за багаторічний плідний доробок на поетичній ниві.

Миколаївська журналістка Тетяна Макаронова відзначила, що Ганна Король стала класиком української літератури ще за життя. І з цім важко не погодитися!

Опромінені «Сонцем в долонях» читачі чекають на наступні поетичні збірки від талановитої поетеси Ганни Король!

Матеріал підготувала Віра Марущак, голова Миколаївської ОО НСПУ

Прокоментуєте?

ЗАЛИШИТИ ВІДПОВІДЬ

Прокоментуйте!
Напишіть Ваше ім'я